Cereri la APIA pentru bovine, păsări şi porci

0
45

Pînă în 29 septembrie 2020, Centrul judeţean Maramureş al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul zootehnic (pentru bovine, păsări şi porci), în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Modelul de cerere este publicat pe site-ul www.apia.org.ro. Cererea şi documentele justificative se pot transmite direct sau prin fax, poştă, e-mail, cu condiţia semnării fiecărei pagini.
Beneficiari sînt fermierii înregistraţi la Oficiul Comerţului, care deţin minimum 91 de capete de bovine (vaci de lapte şi carne) cu vîrsta de 2 ani la 1 iulie 2020. Animalele trebuie să fie înscrise în registrul naţional al exploataţiilor şi să aibă cod sanitar veterinar la data de 1 iulie 2020. Ferma să fie solvabilă. Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/cap de femelă (vacă) bovină adultă, în echivalent lei. Persoanele fizice nu primesc nimic, chiar dacă deţin 91 de vaci. În Maramureş, avem circa 10-15 ferme eligibile. Pentru bivoliţe, nu se dă ajutor.
La păsări pentru carne şi ouă, cererile se depun la centrul judeţean APIA (unde a fost depusă cererea de solicitare pentru măsura 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul b) – Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR 2014-2020). Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curcă şi pui eclozionaţi, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare şi găini rase grele. În Maramureş, avem 14 ferme comerciale de păsări. Crescătorii persoane fizice nu primesc ajutor.
Fermierii care cresc porci pentru îngrăşare sau reproducţie depun cererea tot la APIA, unde au accesat măsura 14 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul A) – Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor, din cadrul PNDR 2014-2020. Primeasc ajutor şi fermele închise din cauza pestei porcine. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe). În Maramureş, avem 12 ferme comerciale. Crescătorii persoane fizice nu primesc acest ajutor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.