Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
52

• „Haideţi să postim cu toţii!” este îndemnul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin 

Duminică, 14 martie 2021, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai şi Duminica lăsatului sec de brânză, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în fruntea soborului de preoţi şi diaconi ai Catedralei.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural-teologic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Diac. Valeriu Vana, Diac. Vasile Petru Bud.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Întreaga Sfântă Liturghie a fost transmisă pe pagina de Facebook a Episcopiei, unde o puteţi găsi.

Cuvântul de învăţătură

Cuvântul rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost vast şi a cuprins mai multe învăţături esenţiale pentru postul în care intră acum credincioşii:

„Postul este o călătorie duhovnicească, pe de o parte, şi Mântuitorul ne cheamă, stă la uşa inimii noastre şi aşteaptă să-i deschidem, să mergem cu El în această călătorie duhovnicească, la sfârşitul căreia, deşi va fi una cu osteneală, cu nevoinţă, cu silinţă, cu acceptarea unor privaţiuni, la sfârşitul lui vom vedea slava Crucii şi a Învierii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Şi ne mai spune Mântuitorul că nu suntem singuri. El este împreună cu noi călător, pentru că împreună cu noi şi pentru noi a făcut toate. Înaintea noastră a parcurs această călătorie a postului de 40 de zile. De ce? Mântuitorul nu avea nevoie de post, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat fiind, însă a primit în omenitatea Sa, în trupul Său, toate ale noastre, şi foamea şi setea, şi bucuria, şi tristeţea, şi durerea… Toate le-a făcut înaintea noastră Mântuitorul, inclusiv postul cel de 40 de zile, ca să ne arate că se poate. Se poate să-l biruim pe diavol, pe ispititorul, pe satana.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit , în continuare, la semantica adevărată a postului:

„Noi,  creştinii trebuie să înţelegem despre ce este vorba în post. Nu este vorba doar despre faptul că Biserica ne recomandă ca să renunţăm la bucatele numite de dulce, de origine animală, carne, lapte şi ouă, ci să ne hrănim cu bucate de origine vegetală, ce rodesc pomii, ce cultivăm în pământ, seminţe, fructe cereale, legume. Acestea sunt alimentele pe care ni le recomandă Biserica. Dacă ar fi doar atât, ar fi o dietă medicală. Postul este cu totul altceva. Postul nostru este însoţit de mai multe elemente duhovniceşti, care îl fac să devină postire. Adică: noi, în post, trebuie să începem să iubim şi să iertăm, spune Mântuitorul. Dacă nu vom ierta şi nu ne vom împăca, postul nostru s-ar putea să nu fie bine primit. Degeaba posteşti, dacă nu te întorci la simplitate. La simplitatea postului părinţilor noştri, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Se postea cu ce se producea în grădină. Era simplitate, dar era şi sănătate, că acele produse erau şi sănătoase. Să împuţinăm hrana trupului. În post începem să ne preocupăm de suflet, de partea interioară. Să începem zidirea casei sufletului nostru. Nimic nu ne înduhovniceşte decât intrarea în starea de pace, de iertare şi de iubire, de chivernisire a lucrurilor esenţiale pentru viaţa aceasta şi pentru viaţa de dincolo. Postul trebuie să înceapă cu iertarea şi iubirea, să fie făcut cu smerenie multă, cu umilinţă, ca o datorie de suflet pentru Părintele nostru cel Cereasc. Postul nu-i o condiţie pentru mântuire, dar este o cheie care deschide uşa Împărăţiei lui Dumnezeu.”

Îndemnul Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a ca să postim cu toţii:

„Vă îndemn să postiţi cu toţii. Haideţi să postim cu toţii. Ca Dumnezeu să ne dăruiască din nou libertatea şi normalitatea, că trăim într-o vreme anormală, pentru că umanitatea este anormală, umanitatea s-a degradat şi a derapat. Haideţi, noi, creştinii, să punem rugăciune lângă rugăciune, haideţi să postim toţi românii. Va fi greu până va dispărea pandemia. Va dispărea cu credinţa. Va veni pacea şi binecuvântarea şi vom fi fericiţi de sărbători. Toţi credincioşii. Haideţi să postim cu toţii, pentru că postul creştinilor este ofranda noastră adusă lui Dumnezeu Tatăl pentru întreaga umanitate, ca să ierte păcatele şi să ne dăruiască viaţă plină şi creştină, ferită de încercări şi de primejdii, şi viaţa cea veşnică, dar şi Învierea Sfântă şi luminată pe care o aşteptăm.”

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.