Academicianul Ion Pop s-a reîntors acasă

0
238

Iubirea se poate manifesta în forme felurite. Astăzi vorbim de un reper moral demn de urmat în România anului 2022. Da, este vorba de academicianul Ion Pop, despre care poetul Adrian Popescu a spus în cadrul Zilelor Nord Literar că şi-a neglijat oarecum cariera literară proprie de dragul tinerilor poeţi şi prozatori pe care i-a promovat la Echinox.
Iubirea poetului Gheor­ghe Mihai Bârlea care a pus la cale această întâlnire cu Ioan Mătieş, primarul din Mireşu Mare, cu poetul, membru al Uniunii Scriitorilor – Ioan Dragoş şi cu fratele lui Gelu, cu învăţătorul Dorel Merciu, directorul școlii, a dat roade.
Au venit să-l sărbătorească poeți și scriitori din Iași, Bucureşti, Cluj, Bistriţa, de pe Clisura Dunării, Satu Mare, Baia Mare, Baden Baden-Canada, Chelinţa şi Ioan Dragoş din Lucăceşti!
Şi au mai venit, dar n-au recitat sau citit: artistul Mircea Bochiş de la Colonia Pictorilor, dr. Filip Terezia şi editorul Sandu Peterliceanu, prof. Cornel Gh. Cosmuţa şi poeta Janeta Coroiu din Şomcuta Mare, pictorul Grig Zlampareţ, din Mireşu Mare, Daniela Sitar Tăut, Bianca Bodea şi nu în ultimul rând prof. Monica Cândea din Baia Mare.
După intonarea Imnului Național, s-a cântat LA MULŢI ANI sărbătoritului de către Corul Ortodox din Mireşu Mare, preot Ioan Romolus Ciurdaş, şi i s-a oferit un tort în formă de carte de către Consiliul Local. Atunci am văzut lacrimi de bucurie în colţul ochiului lui Ion Pop.
A urmat un RECITAL DE SUFLET acad. ION POP şi parcă timpul acesta atât de grăbit a stat în loc. A înţepenit pentru că în poemele Domniei sale a vorbit de bunica, de părinţi, de rădăcini, de viaţă, de dragoste. A promovat pentru toţi sentimentele faţă de bunici, părinţi, patrie! A fost reprezentantul sufletelor noastre!
Călcăm pe strada care-i poartă numele, dar călcăm sfioşi, respectuoşi de parcă am pluti, ca să-l parafrazez pe poetul Adrian Popescu! Academicianul Ion Pop ne-a dat, într-o sală plină, dovada faptului că Dumnezeu iubeşte oamenii modeşti, simpli, iubitori ai semenilor lui!
Sâmbătă, Mireşu Mare a fost al doctorului Căluşeru, al preotului Câmpeanu, al lui ”Gheorghe, Petre, Mărie, Vasile, Eleonora, Ioan…”. De azi, Mireşu Mare este al acad. Ion Pop, al Floricăi Ro­man, al lui Ioan Mătieş, dar lista rămâne deschisă…
”Academicianul Ion Pop nu este numai fiul satului, ci este parte componentă din această comunitate” – a spus ing. Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare.
Gelu DRAGOŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.