Proiect pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice

0
422

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania inițiază un proiect pentru îm­bunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice.
Proiectul se dorește a fi un demers care sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieții pacientului oncologic este afectată. “Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.
Proiectul pilot “Îm­bu­nătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.
Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic București și va fi finanțat exclusiv din fonduri private. În prima fază de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut. Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția pacientului cu afecțiuni oncologice.

Pacienții oncologici trăiesc sentimente și emoții contradictorii: furie, teamă, depresie, frustrări

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulți pacienți trăiesc sentimente și emoții contradictorii: se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează și își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele. În cadrul acestei etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale, dar și de grup. Tot în cadrul acestei etape se are în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei. Pacienții vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.