Duminică, 27 noiembrie 2022, a XXX-a după Sfintele Rusalii, a Dregătorului bogat – Păzirea poruncilor, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui important sobor de preoți și diaconi și a rostit cuvânt de învățătură.
„Suntem în cea de a doua duminică a Postului Nașterii Domnului, post de bucurie, un post de pregătire pentru praznicul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, în care suntem rugați să împreunăm această lucrare duhovnicească cu înmulțirea rugăciunii și cu fapta bună, a specificat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Sfânta Evanghelie de astăzi ne prezintă problemele existențiale ale vieții unui tânăr. Și anume, care sunt prioritățile vieții? Tânărul din Evanghelia de astăzi era educat, era din înalta societate, cu un rang înalt, și peste toate acestea era și bogat. Capitalul lui cel mai de preț era tinerețea, cu preocupările și întrebările ei. Le avea pe toate, însă îi lipsea ceva. Avea o neliniște interioară și a cerut Bunului Învățător, adică Mântuitorului, Învățătorul cel Veșnic, să-i descifreze care este răspunsul la neliniștea lui.
El căuta Împărăția Cerurilor, însă n-a avut problemele așezate pe priorități în viața lui, deoarece, când Mântuitorul i-a spus că-i mai lipsește o virtute ca să intre cu adevărat în Împărăție, să meargă să vândă tot ce are și să împartă săracilor și să-L urmeze pe Hristos, acest lucru nu l-a putut face. Deci, tinerii sunt chemați să prioritizeze, să își rânduiască viața în așa fel, încât preocupările pământești, preocupările vitale și necesare ale vieții, pregătirea, profesia, viața și statutul ei social să fie o stare de permanență, iar sufletul și veșnicia, viața de dicolo, să fie o stare de veghe neîncetată, pentru că sufletul este cel mai de preț. Despre aceasta este pericopa evanghelică de astăzi și noi Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că suntem la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, după ce din primăvară în vară, până în toamna târziu, suntem în teritoriu, la chemarea preoților, la hramurile mănăstirilor, la evenimentele bisericești. Iată-ne în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, spre bucuria credincioșilor și a slujitorilor de aici. Credincioșii sunt lipsiți de prezența și slujirea noastră pe parcursul întregului an. Suntem doar la Paști, la Crăciun, la Rusalii, în Postul Crăciunului și în Postul Mare mai frecvent prezenți cu ei și ne bucurăm să fim împreună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”
Sfânta Liturghie Arhierească
Ca de fiecare dată, tinerii din Asociația Tinerilor Creștin Ortodocși de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureșeană (ATOCEM) l-au primit pe Preasfințitul Părinte Episcop Iustin cu multă bucurie și recunoștință pentru că se află în mijlocul lor și al credincioșilor.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Ierom. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuț Pleș, Pr. Dr. Valeriu Vana, Pr. Marcel Donca, din Parohia Vicea, Protopopiatul Chioar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Petru Bud și Diac. Vlad Nechita.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre, dirijorul titular începând de azi.
Numărul credincioșilor a fost atât de mare, cât la un praznic împărătesc.
Cuvântul de învățătură
Un larg și plin de învățături duhovnicești cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin pornind de la perioada în care ne aflăm, a Postului Nașterii Domnului, și apoi de la Sfânta Evanghelie a duminicii, a Dregătorului bogat – Păzirea poruncilor.
Dintre sfaturile pe care Preasfințitul Părinte Episcop Iustin le-a dat tinerilor de azi, am reținut:
„Tinerii ar trebui, ca să nu fie în situația tânărului bogat din Evanghelia de astăzi, să nu se lase duși de valul materialist, îmbogățirea facilă cu orice preț. Și lumea de azi oferă „paradisul” pământesc. Totul este înșelătorie. Este fals. Bogăția aparentă care se oferă nu folosește la nimic. Dacă n-ai educație, dacă n-ai principii, dacă n-ai cei șapte ani de acasă, dacă n-ai credință în Dumnezeu, dacă nu știi să-ți hotărăști prioritățile în viață și să-ți fixezi esențialul. Aceste lucruri le spune Mântuitorul astăzi tinerilor: să fiți legați mereu de cer. Nu vă dezlegați de sursa vieții. Nu vă rupeți de cer, de Dumnezeu.
Pământul ucide. Al pământului va fi tot ce este materie din noi. Sufletul este al lui Dumnezeu. Cu acela trebuie să ținem pe verticală legătură cu Dumnezeu. Acest suflet, care este de la Dumnezeu, trebuie să îl păstrăm cât mai curat, blând, bun și echilibrat. Sufletul ne dă expresia existenței noastre. Privirea noastră este expresia ochilor sufletești. Ochii exprimă starea noastră interioară, a sufletului nostru, privirea. Să ai o privire blândă, că atunci ai un suflet blând, o vorbă așezată, o vorbă blândă, o înțelegere adevărată și matură a lumii în care trăiești și să te pregătești serios pentru viață, cum se spune în înțelepciunea Sfinților Părinți: să faci lucrurile ca și cum tot ar depinde de tine și să lași restul în grija lui Dumnezeu. Să nu-ți pui țintă: vreau să fie așa, pentru că poate Dumnezeu vrea să fie altfel. Faci cum totul ar depinde de tine și lași în seama lui Dumnezeu să decidă El, că doar Duzmnezeu știe ce e mai bine pentru tine. Și, în cele din urmă, să știi să-ți fixezi prioritățile, că asta este esența pericopei evanghelice de astăzi. Tânărul n-a putut să se decidă. A vrut mai mult, a vrut să fie cu Dumnezeu, a vrut să fie în Împărăție, dar n-a putut să renunțe la cele materiale. A fost prea legat de bogăția lui. A renunțat mai târziu, dar n-a renunțat când a fost chemat… Deci, să avem în viață priorități. Și prioritatea priorităților în viață este sufletul omenesc.”
Distincții
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a distins pe emeritul profesor de muzică Ion Săcăleanu cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” ca o recunoaștere a întregii activități artistice și a înființării Fundației „Nicolae Steinhardt”, împreună cu Mănăstirea Rohia și prietenii și colegii marelui om de cultură, precum și a faptului că a fost primul ei secretar ani la rând și a participat la activitățile ei ani la rând. Azi, Fundația „N. Steinhardt” desfășoară o activitate prodigioasă, cunoscută la nivel național, între care se înscrie editarea operei complete a marelui eseist și om de cultură.
De asemenea, soția Dr. Ioana Mailatescu Săcăleanu, care îi este alături, a fost distinsă cu Medalia „Nicolae Steinhardt”, pentru întreaga sa activitate culturală și medicală.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”