Peste 70% din dosarele de pensii au fost evaluate în Maramureș

0
393

Activitatea de evaluare a dosarelor de pensie a fost prelungită până în august 2023. În Maramureș, au fost evaluate peste 70% din dosare, iar munca e sârguincioasă care impune personal suplimentar. Oficialii Casei Județene de Pensii Maramureș speră ca după data de 31 decembrie 2022 să fie prelungite contractele de muncă pentru personalul contractual implicat în acest proces de evaluare, altfel activitatea va fi mult îngreunată.

Din 1 octombrie 2021 și până acum, la Casa Județeană de Pensii Maramureș au fost prelucrate 59.316 dosare din totalul de 76.709 dosare “migrate” către instituție în aplicația de evaluare. Dintre acestea, 38.943 dosare au fost evaluate la sediul din Baia Mare, iar 20.373 în Sighetu Marmației. În total, s-au finalizat de evaluat 77% din dosarele de pensie.
Pentru ca activitatea să se poată derula fără probleme, încă de anul trecut, instituția a angajat prin concurs, personal contractual. Este vorba de 23 persoane, din care 14 pentru Baia Mare și 9 pentru Sighetu Marmației.
Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea (foto), a precizat că pentru acești angajați, contractele de muncă expiră în 31 decembrie 2022, iar dacă nu se vor prelungi până în august 2023, când este preconizată finalizarea evaluării, activitatea ar putea să înregistreze unele blocaje.
“Evaluarea dosarelor presupune: identificarea stagiilor contributive, crearea unei baze de date ce cuprinde veniturile brute-nete, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform reglementărilor în vigoare, nu au fost valorificate sau nu se valorifică în prezent” – au punctat oficialii Casei de Pensii Maramureș.
Procesul de evaluare va sta la baza recalculării ulterioare a pensiilor, după o nouă formulă care să înlăture inechită­țile din prezent, astfel încât, pentru contribuții egale, pensiile să fie egale indiferent de gen sau de data ieșirii la pensie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.