Atenție la consumul de carne de porc infestată! Afumarea sau sărarea cărnii nu distruge larvele

0
147

Direcția de Sănătate Publică Maramureș ne informează asupra consecințelor consumului de carne de porc din destinații neautorizate și oferă câteva sfaturi.
Trichineloza, boala răspândită în întreaga lume, este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chiști vii.
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei și de rezistența organismului uman.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme la pleoape și față, conjunctivită, dureri musculare și adinamie. Netratată la timp, poate provoca afectări neurologice sau cardiace. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.