După ora rocadei

0
78

De mai bine de un an, am fost asediați de grija pentru schimbarea premierului. Nici nu și-a pus bine generalul Ciucă gradele militare în camera de rezervă, că au început proiectele pentru venirea la putere a lui Marcel Ciolacu. Deși Coaliția, când a pornit la drum, a sigilat un hrisov în care se prevedea rotirea puterii la jumătatea mandatului, nerăbdarea își făcea simțită prezența. Apoi ni s-a sugerat un calm aparent, numit de liderii puterii cu termenul de stabilitate. Dacă prin asta înțelegem și statul pe loc, ori viziuni împachetate în cuvinte, atunci alianța care s-a aflat până mai ieri la putere (PSD-PNL-UDMR) și-a făcut pe deplin datoria. Adică să amâne rezolvarea multor probleme importante ale țării. Ceea ce vedem cu ochiul liber mi se pare elocvent.
Având majoritate parlamentară, puteau rezolva probleme curente, așteptate de noi, promise de oamenii puterii. Că puterea se vrea, apoi se validează de vot, și apoi trebuie să ducă spre împlinire proiectele. Sună frumos! Da, suntem în circuitul unor crize succesive. Scapi de una, dai de alta! Dar gestionarea țării aparține, în mare parte, puterii naționale. Care trebuie să discearnă ce este, în context european, prioritar și necesar pentru cei rămași în România. Privesc și caut să înțeleg lumea în care mi-a fost dat să trăiesc. Nu sunt dărâmător de construcții, dar nici nu laud iluziile politice. Scârție, serios și misterios, absorbirea fondurilor europene prevăzute în acel Plan, semnat de unii și împotmolit de alții. Apoi auzim aceeași muzică de orgă, parcă am locui în Biserica Neagră din Brașov, care însoțește obositoarea discuție televizată despre recalcularea pensiilor, investiții esențiale, crearea de locuri de muncă, scumpirea alimentelor, enigmatica poveste a pensiilor speciale. Și multe altele.
Fostul premier liberal, care a girat guvernul stabilității, s-a pierdut în discuții de suprafață, ce nu au rezolvat mare lucru. La predarea ștafetei, noul premier social-democrat a avut cuvinte de apreciere pentru guvernul condus de domnul general. La ce v-ați fi așteptat? Că doar toți au fost la masa de la marele dejun. Toți au fost de față când a sporit numărul funcționarilor din administrația de stat. Toți au fost împreună când au mărit veniturile parlamentarilor, primarilor și altor categorii care nu duceau lipsă de bani. Greva din învățământ le-a mai încurcat armonia guvernării, a predării ștafetei, dar au pus în funcțiune statul de promisiuni. Și a venit ora rocadei.
Generalul și-a încheiat misiunea și a venit liderul PSD să guverneze. Numai că a apărut fractura. UDMR nu mai participă la guvernare. De aici, multe speculații. Cu întrebări, cu răspunsuri difuze. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a limpezit motivul explicit al ieșirii din Coaliție. Ne-a povestit într-un limbaj esopic, cu ironie fină, cum se simte în opoziție. Și totuși a vorbit de o aterizare forțată. Noul premier nu a făcut mare caz după plecarea UDMR de la guvernare. Ci s-a prins în hora reformelor. Mai mari, sau mai mici, dorind să însemne locul. A făcut promisiuni cu termen în legătură cu pensiile speciale. A promis că va spori absorbția fondurilor europene. În discursul de învestitură a folosit o expresie care a dat prilej de comentarii.
Ce o fi acela patriotism economic? Ușor de înțeles, dar mai greu de realizat. Se zvonește că se dorește ca duminica supermarketurile să fie închise. În preajma lor, în zi de sărbătoare, țăranii să vină cu marfa spre vânzare. Nu cred că asemenea inițiative pot fi roditoare. Se avântă pe câmpurile unor reforme cu puține sanse de izbândă. Se arată preocupat de bugetul familiei, iar creșterea pensiilor este literă de lege. De unde bani, domnule premier? Încercarea moarte n-are! Marcel Ciolacu este cu un ochi la alegerile de anul viitor. Ar cuteza să bată și la ușa Cotroceniului. Este lung drumul până departe. Până acolo s-au împotmolit la Secretariatul General al Guvernului.
În ultimele intervenții s-a simțit o oarecare răceală față de aliatul care a rămas în Coaliție. Își va învinui eventual, când va veni vremea, partenerii liberali că nu au guvernat bine. Da, dar voi unde ați fost? Pe de altă parte, au năvălit misterioase sondaje care-i pun pe liberali pe locul trei în ierarhia partidelor politice din țară. Romancierul Augustin Buzura îmi spunea cu un prilej: „Datul cu părerea despre orice și oricând este un vechi și îndrăgit sport național în așa-zisele sondaje. Realitatea mă obligă să repet observația unui savant. Cifrele nu mint, dar mincinoșii mint cu cifre”. Între timp, liderul USR, Cătălin Drulă, cheamă la formarea unui pol de dreapta. Unde a aterizat și UDMR. Ar trebui să știm care este adevăratul motiv al plecării din Coaliție.
Deocamdată, avem un nou premier. Început de gâlceavă și promisiuni în numele celui mai mare partid politic românesc. Noi suntem de veghe. Spor la treabă bună!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.