Absolvenţii, aşteptaţi să se înscrie, dacă vor ajutor de şomaj

0
48

Absolvenţii maramureşeni sunt aşteptaţi şi în acest an pentru a se înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş. Cei care se vor înregistra vor putea primi ajutor de şomaj, timp de 6 luni în cazul în care nu îşi găsesc loc de muncă în această perioadă. Pe de altă parte, absolvenţii înscrişi la AJOFM în intervalul 2 iulie – 31 august pot primi o primă de inserţie în valoare de aproape 1.800 lei dacă se angajează.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, conform legislației în vigoare, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Data absolvirii este 2 iulie în cazul celor care au finalizat studiile liceale.
„Absolvenţii de învăță­mânt din promoţia 2023 sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a putea beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării. De asemenea, absolvenţii vor beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă se înregistrează la AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire. Ajutorul de şomaj ce le revine absolvenţilor este în valoare de 299 lei şi se acordă pentru o perioadă de şase luni în cazul în care aceştia nu îşi găsesc un loc de muncă”, a explicat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu.
Totodată, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 598 lei). Este vorba despre o sumă de 1.794 lei. Condiţia este ca angajarea să fie pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. Banii se acordă în două tranşe, jumătate în momentul angajării, iar 50% după expirarea celor 3 luni de la încadrarea pe un post.
Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele AJOFM sunt următoarele: actul de identitate; diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; Curriculum Vitae; declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate; acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.