“Metaforisme vizuale” imaginate de “un precursor al inteligenţei artificiale”

0
49

Vine din sfera caricaturii, dar a ajuns să îşi metaforizeze creaţiile, punându-i pe privitori în postura de a visa mai mult şi de a-şi lăsa imaginaţia să zburde în momentul în care ajung în faţa lucrărilor sale.

Artistul fotograf bistriţean, Lucian Dobârtă, a revenit în Baia Mare, de data aceasta la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” unde a expus câteva “Metaforisme vizuale”, sub titlul “TranSILVAnica’itineRARia”. Autorul lucrărilor a fost catalogat ca fiind „un precursor al inteligenţei artificiale”, deoarece reuşeşte în mod uimitor să îmbine perfect imaginea cu tâlcul transmis prin textele ataşate fotografiei.
E imposibil să nu te entuziasmezi în faţa “metaforismelor vizuale” ale lui Lucian Dobârtă. Lucrările sale îţi dau o stare de bine, nu poţi să nu remarci inteligenţa şi umorul fin cu care sunt “asezonate” textele la imaginile fotografice. De altfel, fotografiile artistului bistriţean sunt altceva faţă de ceea ce întâlneşti în peisajul fotografic din Maramureş, aşa că te cuceresc imediat prin originalitatea lor.
Artistul fotograf Felician Săteanu se declară exaltat de lucrările lui Lucian Dobârtă. El merge mai departe cu asocierile între autor şi vremurile actuale, arătând că Lucian Dobârtă combină foarte bine arta imaginii cu arta cuvântului, încât pare că anticipează era inteligenţei artificiale.
“Lucian Dobârtă este un artist atât de complex încât s-ar putea vorbi enorm despre el. Ideea care mi-a venit…în vremurile acestea se vehiculează foarte mult despre inteligenţa artificială care deja creează speranţe sau temeri. Eu cred că Lucian este un soi de precursor al inteligenţei artificiale pentru că el combină atât de bine arta imaginii, mesajul, umorul, profunzimea, textul care ne face trimitere sau e un motto care ne pune în team, încât eu aşa ceva la noi nu am întâlnit. Am văzut lucrări făcute de această inteligenţă artificială care este de fapt un super computer cu toate cunoştinţele. A făcut lucrări la comandă verbală. E suficient să îi spui la acel computer: fă-mi o lucrare, de exemplu Mona Lisa, dar în stil Van Gogh şi o face instantaneu. Lucian deţine foarte multă informaţie şi acea informaţie vizuală ştie să o combine în aşa fel încât mesajul să fie maxim. Face nişte asocieri între imagine şi text care nu numai mă bucură, mă entuziasmează, mă exaltează”, a explicat artistul fotograf, Lucian Dobârtă.
Expoziţia lui Lucian Dobârtă nu poate fi vizualizată în grabă, aidoma ca şi în tururile din marile muzee. E obligatoriu să te opreşti în faţa imaginilor şi să surprinzi semnificaţiile profunde ale imaginii.
“Nu este o expoziţie pe care să o parcurgeţi de la început până la sfârşit ca şi tururile prin marile muzee, cu privirea pe ceasul de la mână, în ritm alert pentru că vă aşteaptă autocarul. Alegeţi-vă câte o lucrare, uitaţi-vă la ea şi începeţi să reflectaţi. Veţi descoperi întreaga expoziţie într-o singură lucrare. Aşa cum spune Ikebana. El nu apreciază obiceiul nostru european de a tăia mii de flori cu prilejul unui anumit moment şi apoi le aruncăm la gunoi pentru că s-au veştejit. El alege o singură floare pe care o aşează în colt şi o vede toată lumea. Aşa că, alegeţi-vă o lucrare, priviţi-o, gândiţi-vă la ea şi o duceţi acasă pentru că va rămâne întipărită în memorie”, este îndemnul scriitorului Zorin Diaconescu.
Concluzia: Lucian Do­­bârtă “îmbracă” în straie noi, imaginile vizuale, la care adaugă aforismele din înţelepciunea diferitelor popoare, reinterpretându-le şi actualizându-le.
“Lucian Dobârtă e un fel de recuperator, pentru că aforismele văzute metaforic în această expoziţie şi în multe alte lucrări nu se inventează, ele recuperează o realitate de când lumea. Sunt înţelepciuni, idei care au fost vehiculate dintotdeauna, din antichitate până în prezent, dar fiecare generaţie le percepe altfel. Dacă vă imaginaţi, a fost prima carte care a apărut în mâinile unui cititor care s-a uitat la acel obiect şi nu a ştiut ce să facă cu el. Pentru că el era obişnuit cu sulul de pergament. Şi a trebuit să vină cineva care să îi explice cum să folosească acel obiect. Aceste adevăruri care circulă de când lumea nu pot fi prezentate în aceleaşi haine. Nu poţi face acelaşi lucru la infinit şi asta face Lucian. El reinterpretează. Prin aceste reinterpretări recuperează un tezaur care a existat latent, pe care îl cunoşteam, dar pe fiecare le retrăieşte printr-o altă prismă, le actualizează şi le confirmă”, a punctat Lucian Dobârtă.
Atmosfera metaforică a fost completată de momentele de poezie susţinute de actorul Claudiu Pintican. Aşa că, cei prezenţi au fost purtaţi prin universul poetic al versurilor minulesciene şi eminesciene. De altfel, în viitor, actorul Claudiu Pintican a arătat că îşi doreşte ca Teatrul Ararat să pună în scenă un spectacol, construit “pe baza acestor metafore vizuale pe care să le punem şi mai mult în lumină”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.