Maramureșul a ajuns la Roma: expoziția Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol

0
381

Corespondenţă specială din Italia

Vineri, 23 iunie, la Accademia di Romania de la Roma, a avut loc vernisajul expoziției Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol, eveniment care și-a propus să sărbătorească Ziua Internațională a Iei, o sărbătoare marcată în fiecare an și la Roma, la fel ca în multe alte colțuri ale planetei.

În prezența unui public numeros, în care majoritatea persoanelor îmbrăcau o ie (obicei la care nici Ambasadorul României nu a renunțat), a fost prezentată această expoziție oferită cu generozitate de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș și organizată de Accademia di Romania din Roma – Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Italia și Ambasada Republicii Moldova în Italia.
Au luat cuvântul directorul Accademiei di Romania, prof. Rudolf Dinu, E.S., ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, și E.S. ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Vitalie Urecheanu, dar și cele trei Sânziene venite de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș, care au gândit și aranjat expoziția până la cel mai mic detaliu cu profesionalism, pasiune și însuflețire: managerul muzeului, Monica Mare, curatorul Anamaria Nagy și muzeograful Gabriela Filip. Cuvintele lor, ima­ginile și obiectele expuse, dar și cântecul – simbol Maramureș, plai cu flori pe care l-a interpretat Gabriela Filip, au ajuns până la sufletul celor prezenți, emoționându-i și determinându-i să își dorească să viziteze Maramureșul, sau să se întoarcă în acest colț de Paradis, prezentat de gazdele expoziției ca un tărâm de basm, în care tradițiile sunt menținute la loc de cinste.
Și așa cum toate lucrurile făcute din suflet pentru suflete nu pot ieși altfel decât foarte bine, această expoziție și-a lăsat amprenta în sufletele celor prezenți, care au plecat acasă încărcați de energia nesfârșită a Maramureșului și cu ochii luminați de frumusețea lui.
Succesul acestei expoziții s-a materializat și în câteva propuneri de colaborări, printre care o viitoare expoziție la Consulatul României de la Torino.
Noi, cei care trăim la Roma sau în apropiere, suntem deja cu gândul la următoarea expoziție a maramureșenilor, la aceeași prestigioasă instituție românească din Roma, Accademia di Romania, cea a artiștilor vizuali ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, pe care o așteptăm cu nerăbdare.
Lucia Ileana POP,
Roma, 24 iunie 2023

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.