Ieri, 19 septembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 121 de percheziții domiciliare în mai multe județe din țară, inclusiv în Maramureș, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.
Astfel, potrivit Poliției Române, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
”Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În perioada octombrie 2022 – septembrie a.c., membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip vape, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă. Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip vape, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv”, informează Poliția Română.
În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.