„Dumnezeu mi-a pus pe umeri o misiune şi trebuie să mă achit de ea!”

0
503

Interviul nostru cu dr. româno-american Cristian Rachitan, unul dintre primii diagnosticieni ai lumii

Bucuria şi beneficiul de a petrece din nou câteva ore în compania dr. Cristian Rachitan, doctorul care trăieşte la New York, dar nu uită de unde a plecat, spunând că România e cea mai frumoasă ţară din lume, au fost deosebite.
Fiindcă simţi energia bună pe care o degajă prezenţa lui şi apoi poţi învăţa din ceea ce spune doctorul. Un altfel de doctor! O viaţă dedicată cunoaşterii, cercetării şi iubirii de oameni. Unul dintre primii diagnosticieni ai lumii a venit pentru a doua oară la Baia Mare. A fost cea de-a treia conferinţă pe care Cristian Rachitan, în formula actuală, a ţinut-o în România. În sala de sport a Centrului Universitar Nord au fost peste 350 de oameni. Unii dornici să-l asculte, alţii sperând că pot afla câte ceva despre sănătatea lor, alţii, conştienţi că e bine să afli lucruri care te pot ajuta să ai o sănătate bună, fiindcă, spune dr. Răchitan, omul se îmbolnăveşte singur. Şi mare adevăr spune, dacă-l conştientizezi.
Conferinţa a avut două părţi: una legată de boală şi cauzele ei, şi cât de importantă este mişcarea pentru sănătatea corpului şi minţii, şi alta demonstrativă, în care medicul româno-american a făcut demonstraţii practice de stretching. Apoi, deşi a spus că o să vadă doar câteva persoane, s-a trezit cu un şir lung de oameni, care aştepta să ajungă pe salteluţă, în faţa naturopatului-osteopat. Care aproape n-a refuzat pe nimeni şi a plecat foarte obosit spre Oradea. Nu înainte de a răspunde la câteva întrebări, aşa cum a făcut şi în 2021, când a mai fost la Baia Mare.
– Iată-vă din nou la Baia Mare! Aşteptat cu mult drag.
– Pentru mine, România a fost şi rămâne o prioritate. Sunt român şi voi fi român toată viaţa mea, deşi eu sunt un doctor internaţional, care colindă prin lume şi ţine conferinţe. Trebuie să iubeşti locul în care te-ai născut şi lumea din care faci parte. Este şi etic, şi moral. Este bine pentru suflet. Şi, cel mai important, să încerci să ajuţi oamenii. Cum fac şi eu. Dumnezeu mi-a pus pe umeri o misiune şi trebuie să mă achit de ea! Îmi plac băimărenii!
– Abia după partea de stretching am înţeles de ce aţi început cu biomecanica şi biochimia corpului şi nu cu anatomia şi fiziologia. Şi am văzut cât de importantă este mecanica aplicată la dinamica corpului, şi apoi biochimia, care furnizează date asupra metabolismului, legate de procesul de mişcare, de efortul fizic în procesul de recuperare…
– Am ajuns la această formulă deoarece tehnologia îl îndepărtează pe medic de pacient. Bazându-se pe tehnologie, doctorul nu mai pune mâna pe pacient. Aşa că eu vreau să învăţ oamenii câteva elemente care să fie complementare ajutorului primit de la doctor, sau de la medicamentele prescrise. Nu vreau ca omul să renunţe nici la medic, nici la medicamente, ci să folosească, complementar, vedeţi că nu spun alternativ, ci complementar, câteva mişcări, care îl pot ajuta.
– Cred că v-am întrebat şi data trecută despre definiţia bolii. Şi am văzut că aţi insistat şi de data aceasta, în conferinţă – a fost mai mult decât o conferinţă – despre cauza bolilor.
– A fost mai mult o întâlnire de educaţie pentru sănătate. Când vorbim despre boală, luăm în calcul trei elemente: tulburarea funcţională a unui segment din corp, apoi simptomatologia, care, de fapt, este tratată medicamentos, creând disfuncţii la nivel biochimic, iar medicamentele ajung mai puţin la boală, ne ajută să putem duce boala, şi cauza bolilor, un lucru neglijat astăzi, pentru că nu e uşor să ajungi la cauza bolilor. În general, cauza bolilor este într-o altă parte a corpului. De aceea e necesar ca medicul să aibă mai multe specialităţi. Trebuie să ştii că o spondiloză cervicală creează probleme şi tiroidei, iată două specialităţi diferite. Eu văd cum ştiinţa medicală se îndepărtează de cauza bolilor. Când ataci cauza, boala dispare, nu ai nevoie de atâtea medicamente, care ajută, dar au şi efecte negative. Musculatura alcătuieşte partea de biomecanică. Inspiri aer, plămânii se dilată, ajută ca inima să pompeze, dar ajută şi ficatul, acţionând asupra diafragmei să-şi facă treaba. Aspectul biochimic este susţinut de cel biomecanic.
– Le-aţi explicat celor prezenţi de ce se îmbolnăvesc ochii, urechile, coloana vertebrală şi organele corpului. Dar cel mai important, le-aţi arătat şi cum să se ajute singuri, prin câteva exerciţii, nu grele, pe care omul le poate face singur, acasă la el, în beneficiul sănătăţii sau corectării stării de boală.
– Cel mai bun doctor este pacientul însuşi. Medicii sunt condiţionaţi de timp, de medicamente, dar dacă pacientul este propriul lui medic, este cel mai bine. Noi suntem îmbolnăvitorii noştri, noi ne îmbolnăvim, din neştiinţă, dar şi din ignoranţă. Este foarte important să înveţi şi să ştii cum să previi bolile, să înveţi să fii medicul personal. Şi oamenii sănătoşi fac şi societatea mai sănătoasă. Voi avea o conferinţă şi depre bolile individului şi bolile societăţii. Sănătate înseamnă echilibru între corpul fizic, mental şi spiritual. Dacă acestea nu sunt în echilibru, nu poţi să zici că eşti sănătos. Cred, însă, că segmentul principal care îmbolnăveşte societatea nu sunt oamenii de rând, ci palierele de sus. Lăcomia, corupţia, vanitatea, mândria, lipsa de empatie, egoismul îmbolnăvesc societatea. Acestea împiedică mintea să judece corect şi să ia decizii bune. Ce înseamnă când te superi? Te stresezi, se stresează creierul şi când creierul se stresează întregul corp se stresează.
– Eu aş reveni puţin la biomecanică. Nu multă lume înţelege rolul musculaturii. Aţi explicat de ce se îmbolnăvesc ochii, urechile, organele, accentuând pe rolul sistemului muscular.
– Sistemul muscular se contractă, muşchiul se scurtează, de aceea e bine să-l ajutăm cu exerciţii de stretching şi respiraţie şi atunci scapi de contracturi la toate organele. Şi la ochi vorbim de muşchi, care duc la boală, şi la urechi, şi la organe, şi venele şi arterele au pe partea internă musculatură. Aţi văzut exerciţiile simple pentru ochi. Este tot mai des întâlnit sindromul temporo-mandibular. Şi nu ne gândim că de vină sunt, de la asimetriile dentare, bruxism (scrâşnit şi strângerea dinţilor, până la artrită, artroză, traumatisme, intervenţii chirurgicale, postura defectuoasă, dezechilibre musculare, tulburări ale posturii. Aşa se întâmplă şi cu nasul, sau coloana, cu picioarele, cu ficatul, rinichii, pancreasul sau stomacul… Aţi văzut ce simple sunt exerciţiile. Doar să vrei să le faci! Câteva seturi, perseverând, că nu iese totul dintr-odată. Aţi văzut şi cât de importantă este respiraţia! Şi relaxarea corpului. Mulţi oameni fac conjunctivită, o inflamaţie tratată cu picături, dar puţină lume ştie despre legătura ei cu glandele salivare. Nu ignoraţi apa cu sare, care ajută şi ochii şi nasul şi gâtul… Şi evitaţi stresul, care strică mult calitatea vieţii.
– Acum am înţeles mai bine şi de ce ați ales naturopatia și osteopatia!
– Eu am trecut prin toată medicina, de la cea convențională, la cea ayurvedică, homeopatică, holistică, cranyhealth, nutriție… Dar n-are nicio legătură cu ce fac eu. Fac o formă de osteopatie total diferită; am stabilit o nouă ramură în știința medicală – relația dintre cauza și efectul bolilor. Omul este aici să execute un plan al vieții. Asta m-a ajutat foarte mult să înțeleg cealaltă parte a cauzei bolilor. Cauza primară, adică conflictul dintre entitatea fizică și cea spirituală, la nivelul planului vieții. Conflictul interior între cine ar trebui să fim și ce suntem, între ceea ce ar trebui să facem și ce facem… asta constituie cauza primară a bolilor.
– E formidabilă ideea demonstraţiilor practice. Şi cred că asta vine tot din dorinţa de a ajuta. Spuneţi dv. că binele unei comunităţi vine de la cei din jur. De la cei capabili să facă ceva bun pentru comunitate, să-i ajute pe cei care au nevoie.
– Eu cred acest lucru. Îmi spunea un şaman sud-american, de prin Columbia sau Ecuador, cred, că omul care nu trăieşte să ajute, nu merită să trăiască, acesta fiind dictonul lor. Şi eu asta fac. Dau din ce ştiu, ajut şi mă simt bine făcând acest lucru. Nu mă sfiesc să spun lucrurilor pe nume, să spun oamenilor să slăbească, obezitatea e în floare, pentru că nu se face mişcare, se mănâncă nesănătos. Şi aici, la alimentaţie, sunt multe de spus. Mai spun oamenilor să înveţe să fie buni şi îngăduitori, să înveţe să ierte. E uşor să faci rău, e mai greu să faci bine. Prevenţia şi întreţinerea sunt de mare preţ pentru sănătate. Şi ca să nu mă îndepărtez de întrebare, când simţi că eşti util, simţi că nu trăieşti degeaba. Când simţi asta, creierul se relaxează şi tot sistemul funcţionează mai bine. E important să ajuţi, dar să ajuţi necondiţionat. Să faci voluntariat, să ajuţi cu ce poţi, face bine sănătăţii, mai ales celei psihice. Tehnologia e bună până la un punct, dar acum, în faţa inteligenţei artificiale, omul se simte inutil, nu-şi mai găseşte rostul pentru care a apărut pe acest pământ.
– Omenirea traversează o perioadă grea, cu schimbări rapide, care afectează omul în întregul lui. Apar frica şi neputinţa…
– Frica este instrumentul care omoară sufletul. De aceea omul trebuie să înveţe să se apere. Fiindcă are planul lui, dat de Dumnezeu. Comunităţile au nevoie de educaţie. De aceea e bine să fim atenți la relația dintre sănătatea minții și comunitate! Repet: cea mai bună soluție pentru sănătate este să știi de ce ești aici și să poți să-i ajuți pe cei de lângă tine! Asta fac şi eu!
– Eu vă mulţumesc mult că, deşi sunteţi foarte obosit, aţi avut răbdare şi cu participanţii la conferinţă, şi cu mine. Aţi spus că iubiţi Maramureşul, îi iubiţi pe băimăreni şi să ştiţi că şi ei vă iubesc! Să fiţi sănătos şi să veniţi cât mai des în România şi în Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.