Eveniment ştiinţific, în onoarea unui arheolog băimărean, la 80 de ani de viaţă

0
1018

O conferinţă ştiinţifică internaţională pe tema „Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic” a fost găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în perioada 1-2 noiembrie.
Evenimentul a fost menit să îl onoreze pe arheologul băimărean Ca­rol Kacsó, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă. Conferinţa a reunit participanţi din ţară şi din străinătate.
Evenimentul organizat la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost moderat de dr. Viorel Rusu, managerul instituției, care a realizat și Laudatio, prilej pentru a trece în revistă principalele repere din bogata biografie intelectuală a sărbătoritului, dr. Carol Kacsó, începând cu angajarea în anul 1965 ca muzeograf la Baia Mare (la Muzeul Regional, devenit în 1968 Muzeul Județean Maramureș). Carol Kacsó a devenit apoi muzeograf principal, din 1991 a fost şeful Secţiei Arheologie, din 1993 director adjunct, iar din 2002 director general adjunct al Muzeului.
În anul 1981 a susţinut, la Institutul de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca, teza de doctorat intitulată “Necropola tumulară de la Lăpuş”, fiind ulterior bursier sau invitat al multor universităţi, institute de cercetare şi mu­zee din străinătate (Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Franţa, Italia) unde a conferențiat despre rezultatele cercetărilor arheologice pe care le-a efectuat.
Din multitudinea de obiective cercetate se detașează siturile de la Oarța de Sus-Ghile Botii și necropola de la Lăpuș, care au devenit situri emblematice pentru Epoca bronzului din Europa, iar fenomenele culturale dezvoltate în jurul lor au ajuns să fie investigate ca parte a moștenirii transmise peste milenii de Vechea Europă.
„Activitatea științifică realizată de dr. Carol Kacsó oglindește o cercetare intensă și dedicată, concentrată în special pe regiunea Tisei superioare și pe nordul Transilvaniei. În urma unei activități susținută cu o consecvență demnă de admirație, dr. Carol Kacsó a reușit, împreună cu câțiva cercetători, să transforme radical cunoașterea epocii bronzului din aceste regiuni. Dacă la nivelul anilor 1960-1970 nordul Transilvaniei și zona Tisei superioare se prezentau sub forma unor zone cu descoperiri răzlețe, în urma cercetărilor din ultima jumătate de secol, epoca bronzului ne apare în aceste regiuni ca o perioadă istorică ce, în ciuda vechimii sale, a beneficiat de cele mai înalte nivele de reconstituire”, a punctat managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, dr. Viorel Rusu.
Arheologul băimărean a fost şi un promotor remarcabil al patrimoniului cultural pe care l-a descoperit, l-a cercetat, l-a restaurat și l-a pus în valoare prin intermediul expozițiilor, al studiilor și volumelor publicate. A făcut toate acestea la un nivel excepțional, fiind un model și un reper al profesionalismului în știință și cultură.
Un discurs emoționant a rostit, în cadrul evenimentului, profesor dr. Carola Metzner-Nebelsick de la Institutul de Arheologie al Universității „Ludwig-Maximilians” din München (Germania), care a remarcat dimensiunea personalității sărbătoritului, dar și excelenta colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în proiectul de cercetare al sitului arheologic de la Lăpuș.
Intervenții de suflet au mai avut Lucica Pop, mu­zeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, și dr. Valerii Kavruk, managerul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Vizibil emoționat, omagiatul zilei, dr. Carol Kacsó, a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți și celor care au fă­cut posibil evenimentul, Muzeului Județean de Istorie și Arheologie și managerului acestuia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.