Peste 400 de dascăli din Maramureș au câștigat în instanță indemnizația de hrană pentru concediu

0
266

Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLIMM) a câștigat procesul intentat pentru plata indemnizației de hrană acordată în perioada de concediu. Peste 400 de dascăli maramureșeni vor trebui să își primească banii reprezentând indemnizația de hrană pentru concediu. Sunt sindicaliști de la 15 unități de învățământ din județ, respectiv 6 grădinițe din Baia Mare, 2 școli gimnaziale din Baia Mare, dar și grădinițe, școli și licee din Baia Sprie, Seini, Vișeu de Sus, Cernești, Coltău, Fărcașa.
Încă din primăvara anului trecut, Ministerul Muncii a recunoscut că s-a făcut o greșeală atunci când Ministerul Educației nu a inclus indemnizația de hrană în indemnizația de concediu pentru zilele de concediu de odihnă, în cazul personalului din în­vă­ță­mântul preuniversitar. Indemnizația de hrană a fost introdusă de Art 18 alin 2 din Legea 153/2017 începând cu data de 1 ianuarie 2019.
Practic, „pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte. În calculul indemnizației concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare și drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent. Indemnizația de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizației de concediu”, se precizează în legislație.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.