Statistică „ciuntită” în Maramureş: peste 2.500 de copii au părinţii în străinătate

0
72

Numărul copiilor din Maramureş cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este în creştere la nivelul judeţului Maramureş.
Dacă la finele anului 2022 în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor Maramureş (DGASPC) figurau în jur de 2.100 de minori cu părinţii plecaţi să câştige un trai mai bun, la finele anului 2023, numărul era de peste 2.500. Dintre aceştia, 332 aveau ambii părinţi plecaţi în alte ţări. Drama se accentuează atunci când sunt luaţi în calcul şi micuţii cu vârsta sub un an care nu au bucuria de a-şi vedea ambii părinţi lângă ei, din cauză opţiunii pentru munca în străinătate.
Dacă în timpul pandemiei a existat o uşoară descreştere a maramureşenilor ce optau pentru munca în străinătate, acum situaţia s-a schimbat. Din dorinţa unui trai mai bun, mulţi părinţi preferă să plece în alte ţări. Aşa se ajunge la situaţii în care copiii ră­mân în grija altor rude. La finele trimestrului IV al anului 2023, în Maramureş existau în evidenţele oficiale, 2.567 de mi­nori cu părinţii plecaţi în străinătate. Dintre aceştia, 20 de minori aveau sub un an, 64 de copii aveau vârsta între 1 şi 2 ani, iar 217 se încadrau în categoria de vârstă: 3-6 ani. Alţi 528 de minori cu vârsta între 7 şi 9 ani aveau părinţii în străinătate, 780 de minori rămaşi acasă aveau între 10 şi 13 ani, iar 958 făceau parte din categoria 14-17 ani. Datele oficiale mai indică faptul că 332 de minori aveau ambii părinţi în străinătate, 144 proveneau din familii monoparentale, în care părintele era în alte ţări, iar 1.490 de minori din Maramureş aveau un singur părinte plecat la muncă în străinătate.
De precizat că „părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie, serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu mimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea minorului pe perioada absenţei părintelui sau tutorelui, după caz”.
Majoritatea copiilor au fost lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. De asemenea, 730 de copii se aflau în grija altor persoane sau în alte familii, fără măsură de protecţie. Cei mai mulţi minori cu părinţii în străinătate sunt de sex feminin – 1.334, iar 1.233 erau băieţi.
Numărul copiilor maramureşeni cu părinţii la muncă în străinătate e cu siguranţă mult mai mare, deoarece oficialii DGASPC Maramureş precizează că datele nu au fost comunicate de toate primăriile din ju­deţ. În plus, fişa de monitorizare nu e comunicată de aceleaşi unităţi-administrativ teritoriale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.