Pe mine, mie… redă-mă a ajuns în Germania și Austria

0
37

În luna dedicată sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, sub semnul lui Mihai Eminescu, Teatrul Independent Ararat a susținut un turneu în mai multe orașe din Austria și Germania cu spectacolul “Pe mine, mie… redă-mă”, concepția artistică Claudiu Pintican. Evenimentul a fost organizat la invitația Consulatului Român din Stuttgart, a Forumului Româno-German din Stuttgart, a Asociației Culturale “A.I. Cuza” Bergheimer și a Institutului Cultural Român din Viena.
Cu ocazia susținerii reprezentației din Heidelberg, Germania, profesorul universitar Adrian Militaru, profesor la Universitatea din Mannheim și la Mannheimer Abendakademie (Universitatea Populară din Mannheim), a scris o cronică după vizionarea spectacolului pe versuri de Mihai Eminescu, ”Pe mine, mie… redă-mă”.
„Într-un recital de aproape două ore, actorul prezintă fragmente din peste 55 de poezii ale lui Mihai Eminescu legate într-o înlănțuire originală, plină de sensibilitate, dar organic alcătuită. Întreg registrul sufletesc al marelui nostru bard, de la acordurile grave și eroice ale Scrisorii a III-a, la filozofia resemnată a Glossei, de la zbuciumul lui Hyperion, mânat de instincte umane, gata să schimbe nemurirea pe o clipă de fericire telurică, efemeră, la fragilitatea simțirii poetice, care bate <în ritmul sfânt al unei ode>, de la proiecțiile virtuale ale întâlnirii cu iubita, când vitale, când contemplative în desfășurare, la tonul deziluziei romantice al Florii albastre – <Totuși este trist în lume!> – Claudiu Pintican ilustrează în mod fascinant tot acest diapazon al universului liric și geniului eminescian. În diferitele sale stări de creație, dar și etape ale vieții, conform viziunii lui Shakespeare, evocate la începutul spectacolului, <poetul>, pe care el îl întruchipează, este însoțit de <muza> sa, splendid interpretată de balerina Noemi Popa. Coloana sonoră care susține acustic duetul poetic al recitalului a fost asigurată cu sensibilitate de către colegul actor Dan Cordea…Un spectacol de excepție, prezentat de un teatru care se autonumește, cu multă modestie, «din geamantan», demn de recunoaștere și pe scenă de teatru mare Un deliciu artistic ce trebuie savurat”, a spus profesorul Adrian Militaru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.