Baia Mare, reprezentată la cel mai înalt nivel, la recepția oferită de Ambasada Egiptului

0
149

Modelul candidatului sau candidatul model
Un important eveniment cultural-diplomatic desfășurat în București, la finalul săptămânii, l-a avut ca invitat pe Ioan Doru Dăncuș, actual primar interimar al municipiului Baia Mare. Într-o elegantă atmosferă elitistă, s-a desfășurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe o recepție de marcare a Memorandumului de Cooperare a României cu Liga Statelor Arabe.
Evenimentul a fost onorat de secretarul de stat din cadrul MAE, domnul Traian Laurențiu Hristea, de peste 40 de ambasadori și de numeroase personalități din elita politică și cultural-diplomatică a României: de la președintele Emil Constantinescu la fostul prim-ministru Victor Ponta, Titus Corlățean, Sorin Chelmu, Ioana Ramona Bruynseels sau persoane din corpul diplomatic acreditat la București. Veritabilă baie de cultură și diplomație pentru participanții la eveniment, atmosferă dis­tinsă, schimb de idei, stil cultural-diplomatic.
Maramureșul a avut rol decisiv în inițierea și organizarea evenimentului prin Asociația Nord pentru Integrare și Cooperare – ANCI, care au deschis un portal cultural-diplomatic spre Orient, o lume în care fidelitatea și prietenia sunt valori durabile. În prietenie, cine contează pe Orient nu pierde niciodată. Un fler cultural l-a dus la acest eveniment, alături de Alexandru Peterliceanu, pe actualul primar interimar al municipiului Baia Mare, candidat la viitoarele alegeri locale. Pentru Doru Ioan Dăncuș a fost o inedită experiență de cunoaștere într-o atmosferă de cultură și diplomație.

Un candidat deschis spre cultură și spiritualitate e semn de speranță

Anul electoral a debutat în forță, datele din calendarul alegerilor se apropie rapid, iar cărțile se fac din mers. O sete nebună de putere face ca, în graba pregătirii, unii candidații să rămână aceiași, deși ca nu­măr de mandate depă­șesc partidul unic care își rotea destul de frecvent cadrele pentru a înlătura senzația apăsătoare de sistem încremenit și ineficient.
Dăncuș e candidatul lipsit de aroganța căpătată de unii îmbătrâniți în sistem, ași în malversațiuni, incompatibili cu eficiența administrativă și cu un management mo­dern, criterial. Baia Mare are șanse de împrospătare prin Doru Ioan Dăncuș. El vine din Maramureșul istoric, din Ieudul cunoscutei familii Dăncuș care, în câteva generații, a dat teologi, profesori, preoți, medici, funcționari publici și disidenți anticomuniști. O familie cu generații în slujba României și a zonei reprezintă garanția unui candidat de calitate.

Ce trăsături să aibă candidatul ideal la Primăria municipiului Baia Mare?

Un profil de manager public sincer și deschis spre oameni, într-o Românie care s-a săturat de jocuri de putere, de malversațiuni în stil șmecheresc, de aroganțe și trișări prezentate ca performanțe. Enumăr: 1. O dimensiune umană și civică firească, indiciul candidatului care se pune la dispoziția cetățenilor, semn că va fi în slujba lor, va servi interesele comunității, cunoscând îndemnul biblic: Cine vrea să fie mai mare peste alții va fi, nu stăpânul, ci servul lor. 2. O dimensiune morală scutită de premisa că s-ar afla într-o poziție injustă față de: lege, de instituțiile statului sau față de alte persoane. 3. Nu în ultimul rând, a fi cunoscător și receptiv la valorile cultural-spirituale, educaționale și civice, care pot coagula, înălța și eleva comunitatea. E timpul, după 34 de ani, ca România să mizeze pe calitatea unei comunități și societăți guvernate de principii. Ele armonizează și adaugă plusvaloare societății, cu fiecare grup, instituție, familie, persoană. Țintele înalte se pot atinge numai printr-o implicită dimensiune cultural-spirituală a persoanei din fruntea comunității.
Doru Dăncuș a dat deja proba sa de sensibilitate și fler, reprezentând comunitatea băimăreană la evenimentul de la București.
Cultura personală este nu doar aura personalității unui politician, ci sursa performanței
Cu ani în urmă, japonezii confirmau că în realizarea de orice produse tehnice și artistice, executanții cu nivel înalt de cultură și educație dau performanțe maxime, pe când cei de nivel mediu fac produse mediocre. Indivizii și comunitățile pot ieși din mediocritate și din blocaje felurite prin deschidere către cultură. Doru Ioan Dăncuș a înțeles că un eveniment cultural-diplomatic elevat precum cel de la București consemnează un semnificativ schimb cultural ce onorează și comunitatea băimăreană din care a fost inițiat, și România. O asociație din Baia Mare și pasiunea managerilor ei pentru fabuloase fapte și locuri biblice au deschis o uimitoare cooperare diplomatică și culturală a României cu lumea Orientului.
Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.