Fie și via TikTok, Meșterul Hotico din Ieud intră în an cu meștereli și idei noi

0
520

Anul trecut i-am călcat prima dată pragul meșterului în lemn Ștefan Hotico din Ieud, nepot al meșterului de legendă Hotico Herenta. Ne-a impresionat faptul că nu se lasă copleșit de trecut. Lucrează cu scule moderne, e în continuă căutare de modele noi, de idei, de îmbinări. L-am căutat iar, după iarnă și evident, l-am găsit cu planuri noi, cu modele noi.

„Am lucrat și peste iarnă, sigur. Am făcut o căsuță la o stână, la câmp. Apoi, am căutat modele noi, îs prieten cu tot felul de meșteri din Polonia, Franța etc, cu care schimb idei. Știți Steaua Dracului ce se face la noi, așa-i? Am găsit pe Tik Tok Cubul Dracului, model japonez.

Altfel, mult mai complex. O zi întreagă m-am căznit cu el, până i-am aflat unghiul. Acum, deja îl fac de diferite dimensiuni.Apoi, am făcut mai multe candelabre, dar nu m-am lăsat și am făcut și lămpașul vechi, clasic, stilizat ca veioză. M-am mai jucat cu ceva, uite lanțul de lemn făcut dintr-o singură bucată, făcut ca cioflânc. Îi mai zice cumva…pulincău, nu mă întreba de ce. E lanțul ce se făcea evident din fier, cu mai multe icuri ce se băteau în lemn, legat apoi de cai, pentru tras buștenii de la munte. Am făcut o variantă rustică, să nu uite lumea sculele de odinioară…”, ne spune meșterul.
Nici la vară nu va sta. Are deja o înțelegere cu un fost meșter-calfă călătoare, cu care a lucrat, Christian Rummel, ce s-a căsătorit și s-a stabilit la Alba Iulia. “La vară vrea să facă un atelier în care să-i învețe pe copii arta lemnului. M-o chemat să le arăt îmbinări. L-am avertizat…Vezi că io n-am școală ca tine…/Lasă că ai destulă, a venit răspunsul. Cu drag mă duc să le arăt, am refuzat să mă plătească… meșteșugul lemnului nu trebuie să se piardă!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.