Ce documente trebuie depuse pentru atestarea sporurilor la pensie?

0
374

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, drepturile pensionarilor stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor/sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2021. Este vorba despre acele sporuri de care nu s-a ținut cont la stabilirea inițială a pensiilor. Noile pensii recalculate ar urma să se acorde de la 1 septembrie 2024.
Potrivit oficialilor Casei Județene de Pensii Maramureș, sunt avute în vedere: adeverințe eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021; adeverințe emise anterior Ordinului nr.487/2021, cu condiția să îndeplinească condițiile de valabilitate și legalitate. Conform prevederilor noii legi a pensiilor, cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (1.09.2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 la lege, iar drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare, depunerii cererii.
Sumele care se valorifică la determinarea punctajelor lunare sunt următoarele: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru “orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a în­vă­țătorilor și educatorilor; indemnizațiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut un caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
„În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 se vor valorifica atât adeverințele existente în dosarele de pensie, cât și cele depuse în original, în condițiile în care aceste adeverințe îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate”, a precizat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea.
De menționat că responsabilitatea eliberării documentelor care să facă dovada salariilor și sporurilor de care o persoană a beneficiat în anumite perioade de timp, anterior datei de 1 aprilie 2001 revine unită­ții angajatoare sau deți­nătoarei de arhivă. Casa Județeană de Pensii nu are competențe stabilite prin lege în ceea ce privește emiterea sau intervenția pe lângă diferite unități/instituții în scopul eliberării de documente care să facă dovada acestor drepturi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.