SPJ Salvamont Maramureș avertizează!

0
67

Întâlnirile cu șerpii pe munte devin din ce în ce mai dese și în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre mușcăturile de șarpe apar la persoanele care prin propria decizie ating șerpii.
Șerpii veninoși nu atacă decât atunci când sunt atacați sau surprinși. Dacă locuiți sau călătoriți în zone în care există șerpi, îmbrăcați haine ce vă acoperă picioarele. Luați un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetației și astfel șerpii se vor speria și se vor îndepărta. Nu pășiți, nu vă așezați pe pământ, nu mutați lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru că se îndepărtează singur.
Semne ale mușcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă, semiconștiența, senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație, transpirație excesivă, dureri abdominale.
Măsuri de prim-ajutor: nu faceți mișcări și nu vă agitați! În caz contrar ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Anunțați evenimentul la 112 și așteptați salvatorii, izolați termic pe cât posibil victima, dacă prezintă frisoane, așezați victima astfel încât să mențineți mușcătura sub nivelul inimii, puneți un pansament compresiv (nu garou) deasupra mușcăturii către inimă. Hidratați- vă doar cu apă și nu consumați alcool, cafea, energizante. Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.