Calitatea aerului, slabă în Baia Mare

0
165

Traficul rutier aglomerat afectează calitatea aerului din Baia Mare. La fel și sistemele de încălzire rezidențiale, după cum reiese dintr-un raport al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș.
Datele oficiale ale instituției județene indică depășiri la pulberi în suspensie PM 10. La fel cum depășiri au fost semnalate la particulele în suspensie PM 2,5 (particule fine). Oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș au precizat că, dacă se ține cont de recomandările venite de la Organizația Mondială a Sănătății, reiese că în Baia Mare, calitatea aerului este slabă.
La concentrațiile medii anuale în cazul pulberilor în suspensie PM 10 nu au fost probleme. Nici la plumb și cadmiu în pulberile în suspensii. În schimb, au fost depășiri la concentrațiile medii zilnice în cazul pulberilor în suspensie PM10. Astfel, s-au înregistrat chiar și câte 26 de depășiri la una din stațiile de monitorizare a calității aerului. „Sursele principale ale depășirii sunt sistemele de încălzire rezidențiale care utilizează combustibil solid, combustibil gazos și traficul rutier”, a afirmat directorul executiv al APM Maramureș, Emilia Talpoș.
Probleme au fost și la particulele în suspensie, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a transmis unele recomandări.
„În anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat un nivel maxim de 5 micrograme/metru cub pentru particule fine în suspensie pentru expunerea pe termen lung pentru a proteja sănătatea populației”, a adăugat conducerea APM. În funcție de aceste criterii a reieșit că, în Baia Mare, calitatea aerului este slabă, având în vedere că nivelurile de particule fine în suspensie au înregistrat niveluri de peste 15 micrograme de praf pe metru cub.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.