Donații și donatori, la Muzeul Judeţean de Istorie

0
33

Se apropie aniversarea a 120 de ani de la inaugurarea Muzeului Orășenesc Baia Mare (19 iunie 1904). Cu această ocazie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș va organiza diferite manifestări.
În contextul aniversării, oficialii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie au amintit cele mai importante donaţii înregistrate la instituţia muzeală. Prima donație de bunuri culturale a fost înregistrată la 30 septembrie 1898, iar prima achiziție (din bani publici) a fost înregistrată după deschiderea muzeului orășenesc respectiv la sfârșitul anului 1904.
„Este bine de știut că Asociația Muzeală Băimăreană (fundamentul viitorului muzeu orășenesc) și-a început activitatea propriu-zisă la începutul anului 1900 când erau deja constituite «colecțiile arhaice de vestigii istorice și de cărți» administrate de către adunarea generală a comunității orașului. Așadar, muzeul a cărui înființare ne pregătim să o sărbătorim, respectiv primele sale colecții, s-au format prin donații venite din partea diferitelor persoane fizice, dar și din partea unor instituții publice din oraș”, a punctat managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, Viorel Rusu.
Recent, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost beneficiarul unor donații cu caracter documentar și memorial. Băimăreanul Lu­cian Alexa Onea a donat o frumoasă carte poștală ilustrată din localitatea Băsești, datată în primul deceniu a secolului XX. Cartea poștală a fost expediată, din Băsești la 23 februarie 1908. Imaginile sau mai bine zis colajul de ima­gini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani astfel încât vedem cum arăta odinioară localitatea Bă­sești în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii (manifestare cu valențe educative pentru tinerele mame) organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop Hossu Longin.
De amintit este şi donaţia lui Victor Inceu, din Baia Mare, respectiv uniforme militare de marină, accesorii, medalii și brevete, insigne, cărți și fotografii care au aparținut tatălui său, căpitan în marina românească Victor Gr. Inceu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.