Parcă nu degeaba se cheamă Maramureșul ”Țara Lemnului”. Și nu e vorba despre maiestuoasele porți de lemn sau obiectele de uz casnic ce se făceau din lemn prin excelență. De data aceasta este vorba despre o adevărată ciudățenie, cel puțin pentru această zonă din Europa.
Opincile din lemn sau papucii din lemn sunt una dintre cele mai ciudate piese din trecut găsite printre obiectele de prin podurile caselor vechi din Maramureșul istoric. Istoricul și etnologul Teofil Ivanciuc spune despre acestea că rămân o curiozitate muzeală, neavând date despre aceste obiecte.
”Nu știm multe despre ele, nu avem consemnat nimic, nicăieri. Practic, ne uităm la niște obiecte și doar putem să ne imaginăm cam ce vechime au. Nu am auzit pe nimeni niciodată vorbind despre așa ceva. Degeaba avem piesele astea salvate. Rămânem cu câteva obiecte și o curiozitate muzeistică” – spune el.
În mod surprinzător sau nu, ciudatele opinci maramureșene din lemn seamănă izbitor cu papucii din lemn tradiționali olandezi. De altfel, acest tip de papuci s-a purtat prin Evul Mediu în mai multe zone ale Europei.
”Dacă te uiți la ele, vezi că sunt identice cu tot ce există în Europa din Rusia și până în Olanda, unde e tipic sabotul acela din lemn. În Franța arată la fel… În costumul popular la francezi, belgieni sau olandezi, există acel sabot din lemn. E o reminiscență din vremurile acelea, în timp ce la noi au dispărut. Probabil au vrut să ascundă povestea” – mai spune el.
Patru bucăți în Vișeu de Sus
Patru astfel de saboți există în Vișeu de Sus, iar unul a fost găsit relativ recent într-o casă veche, al cărei proprietar a murit prin anii ʼ60.
”Despre cele din Vișeu nu avem prea multe date, însă cel de față a fost găsit în Strâmtura, în cadrul unei cercetări. A fost găsit într-un pod de casă veche printre alte vechituri, ce a aparținut unui bătrân. Se presupune că a fost de la un bunic ce a murit prin anii 60, care ar fi fost activ în perioada interbelică. Asta doar se presupune” – mai arată istoricul.
”Sunt foarte rare, asta e clar. Asta e cam tot ce se poate spune în momentul actual și nu e sigur că vom putea afla mai multe pentru că nu avem de la cine să aflăm” – completează el.
Încălțămintea era destinată clasei sociale mai sărace, pentru că la acea vreme, animalele erau mai greu sacrificate, iar o familie mai săracă nu își permitea să obțină pielea necesară confecționării opincilor
”Erau pentru cei săraci, care nu-și permiteau nici măcar pielea respectivă din care se făceau opincile. Se crede că au fost purtate până undeva după Al Doilea Război Mondial, probabil” – mai spune Teofil Ivanciuc.
Papucii de lemn, în lume
Opincile din lemn erau cioplite din lemn de esență moale.
„Nu erau pentru decor, nici pentru vreun ritual. Erau pentru cei săraci”, mai spune istoricul.
De altfel, mai arată el, în „Țara lemnului” până și clopurile erau făcute din lemn, ceea ce ar putea părea ciudat: ”Se făcea din paie de grâu, care era mai scump, însă cel comun se face din lemn de plop, care este secționat atât de subțire, ca un fir de pai”.
Deși celebrii papuci din lemn olandezi erau populari în Evul Mediu, există dovezi că acest tip de încălțăminte era purtat cu mult înainte. În Muzeul Clermont din Franța există o pereche de pantofi galo-romani, căptușiți cu blană de oaie, datați secolul al II-lea.
De asemenea, încălțămintea tradițională a gheișelor, cunoscută sub numele geta, este tot din lemn. Există, de altfel, o mulțime de dovezi ale confecționării papucilor din lemn în întreaga lume.
Țipțerii noștri, ajunși în Maramureș între anii 1770-1820, vin din Zips-ul slovac (nu direct din Vestul Europei, pe care l-au părăsit încă în secolele XII-XIII), respectiv din regiunea austriacă Salzkammergut, însă, în nici una din cele două zone, nu există papuci de lemn…
Pana la urma nu-i asa de ciudat aparitia papucilor de lemn in zona Viseu! Se stie ca populatia de tipteri sunt denumiti si sasi,care cel putin o parte au originea in zona de nord-vest al GErmaniei si din zona Tarilor de Jos,adica zona flamanda unde acesti papuci fac parte din portul popular! Nu trebuie neaparat sa ne gandim la portul popular al morosenilor.Putea sa apara pe aceasta cale in zona Viseu!