Amenzi pentru angajatorii ce nu reduc activitatea, pe timp de caniculă

0
27

Inspectorii de muncă maramureșeni au anunțat că vor intensifica verificările la angajatori pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș (ITM), pentru ameliorarea condițiilor de muncă se impune: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților e obligatorie asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să stabilească împreună cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 și după ora 17; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Măsurile respective trebuie adoptate dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv. Ulterior, se pot stabili modalități de recuperare a timpului nelucrat. Nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.