Mai multe proiecte pentru reducerea infecțiilor nosocomiale, dar și pentru modernizarea spitalelor din Maramureș sunt acum în derulare. Toate acestea se așteaptă să aibă un impact major asupra maramureșenilor, în special asupra sănătății lor.
Aproape de finalul mandatului, președintele Consiliului Județean Maramureș a expus aceste proiecte aflate în derulare și stadiul în care se află. „Avem nu mai puțin de 14 proiecte în total în derulare cu impact major fiecare pentru sănătatea maramureșenilor. Fie că vorbim despre reducerea infecțiilor nosocomiale, fie că vorbim de ambulatorii care sunt astăzi în reabilitare la Spitalul Județean, în construcție, la cel de boli infecțioase sau reabilitarea UPU, extinderea de la Spitalul Județean sau noul corp care urmează să fie construit în curtea spitalului (…). Indiferent despre proiectele de care discutăm, prioritatea este una clară: sănătatea maramureșenilor”, a spus el.
O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, din portofoliul de aproape 120 de milioane de euro.
Proiecte derulate în prezent
Investițiile din ultimii patru ani înseamnă spitale reabilitate, dotări de ultimă generație, condiții moderne, dar și specializări și servicii medicale noi:
• Instalarea unui sistem de detectare/semnalizare/alarmare a concentrației de oxigen și modernizarea/extinderea infrastructurii electrice și de fluide medicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.
• Dezvoltarea unei noi secții de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în septembrie 2022.
• Montarea unui parc fotovoltaic la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 1,63 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.
• Construirea Centrului de Terapii Alternative „Althera” destinat copiilor cu nevoi speciale în județul Maramureș. Valoare: 3,5 milioane euro. Finalizat în iunie 2023.
• Modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 3,3 milioane euro. Stadiu: în execuție.
• Extinderea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Valoare: 3,4 milioane euro. Stadiu: în curs de execuție, termen de finalizare februarie 2025.
• Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 14 mii euro. Stadiu: în curs de execuție, cu termen de finalizare în vara acestui an.
• Dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” cu aparatură medicală de înaltă performanță. Valoare: 1 milion euro. Stadiu: în faza de achiziție, finalizare în septembrie 2024.
• Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Valoare: 1 milion euro. Stadiu: este aprobată cererea de finanțare, se așteaptă contractarea.
• Construirea unui bloc operator și a unei Unități de Primire Urgențe noi la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 91 milioane euro. Stadiu: urmează depunerea cererii de finanțare.
• Dotarea serviciului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” cu echipamente performante. Valoare: 2 milioane euro. Stadiu: aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Maramureș în iunie 2024, finanțare prin Programul Național de Sănătate.
• Realizarea investițiilor în infrastructura Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” pentru diagnosticarea și tratarea cancerului. Valoare: 4,8 milioane euro. Stadiu: aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Maramureș în iunie 2024, finanțare prin Programul Național de Sănătate.
• Deschiderea extensiei Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în Baia Mare, unde în 2023 au absolvit primii 60 de studenți.
Oare spitalele din Borsa,Viseu,Sighet nu sunt din Maramures si nu au nevoie de dotari ?
Ca de obicei toate investitiile curg numai in Baia Mare,iar unii pacienti din zonele enumerate mai sus mor cu zile ,datorita unor factori de decizie carora nu le pasa ca anumiti bolnavi trebuie sa se deplaseze la Baia Mare fiindca in judet nu exista tehnica si specialistii necesari.