Evenimentul „Dorul pâinii de acasă” a fost organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Muzeul Satului din Baia Mare. Cei mai mici dintre participanți au învățat să facă pâine și plăcinte, iar adulții au avut ocazia să vadă cum se făcea pâinea odinioară, în cuptor, pe vatră, coaptă pe frunză de varză.
Organizatorii i-au vizat pe maramureșenii plecați la muncă în străinătate, care acum sunt în țară, în vacanță.
”Ne-am dorit ca românii care sunt plecați în străinătate și au venit acasă în această perioadă să vină la noi, la Muzeul satului, pentru a-și aduce aminte de gustul pâinii de acasă, pe care o mâncau în copilărie, gustul pâinii făcute în cuptor. Ne sunt alături cei de la Asociația rădăcinilor străbune, mai sunt găzdoile care se ocupă de frământat, de modelat aluatul și de copt pâinea. Pun pâinile pe foaie de varză, pentru ca aroma să fie și mai desăvârșită” – a precizat muzeografa Gabriela Filip.
De asemenea, găzdoile au pregătit și plăcinte și pancove sau gogoși, astfel încât să fie pe placul tuturor.
”Ne sunt alături producătorii locali și meșterii populari din Maramureș care au adus produse dintre cele mai deosebite. Avem costume populare, zgărdane, fel și fel de podoabe lucrate de femei cu multă măiestrie, dar avem și producătorii locali care au venit cu preparate gustoase: miere de albine, dulcețuri, siropuri, plăcinte și tot felul de produse astfel încât să mulțumească toate gusturile” – a mai spus ea.
Secretul pâinii de casă
Găzdoile au explicat cum fac pâinea să fie atât de bună și diferită de cea de azi, din comerț.
”Pâinea se face tot ca pe vremuri. Punem făină, drojdie, lapte, și apă. Amestecăm laptele cu apa și facem aluat – noi așa îi zicem la maia. Și îl lăsăm 10-15 minute să dospească și apoi îl frământăm. Apoi iar îl lăsăm la dospit și după ce a dospit îl punem în tăvi. Noi le zicem tepșuri” – spune Ileana Nemeș, din Călinești.
Măriuca Verdeș a explicat mai departe că după ce se pune în ”tepșuri”, aluatul este lăsat din nou să dospească înainte de a fi pus la cuptor.
”Acum am făcut pe frunze de varză (curechi) și o să vedem cum e. Când nu aveam lapte puneam doar apă. Dar la sărbători puneam și câte un ou în pâine, un pic de zahăr, sare. Oul era amestecat acolo în maia. Puneam cam un ou la un kilogram de făină” – explică ea.