Oraşul a fost declarat, de nenumărate ori, unul dintre cele mai verzi, atât la nivel naţional, cât şi european. Cum s-a reuşit acest lucru? Nu a fost uşor. Edilul urbei a explicat.
„Cavnicul a fost declarat ca fiind oraşul cel mai verde din România şi al doilea din Europa. Comisia Europeană ne-a declarat al doilea cel mai verde oraş din Europa pentru că aici avem foarte multe spaţii verzi. Noi investim foarte mult în aceste zone verzi, le întreţinem. Avem angajaţi care cosesc această vegetaţie zilnic. Sunt mulţi pensionari, deci oameni în vârstă în localitatea noastră, ce au nevoie de linişte, relaxare, aer curat şi multă verdeaţă. Noi de aceea am investit în spaţiile verzi. Şi în acest moment se lucrează la zonele dintre blocuri unde, de asemenea, se amenajează spaţii verzi. În proporţie de 95% am terminat tot oraşul de modernizat, mai ales în zonele dintre blocuri” – a spus primarul Vladimir Petruţ.
Edilul spune că nu este însă uşor să întreţină toate aceste spaţii verzi, deoarece totul necesită mult timp, oameni şi bani, dar într-un final se descurcă.
În clasamentul național al municipiilor și orașelor, conform suprafeței de spații verzi/cap de locuitor, întocmit în urmă cu câţiva ani, pe primul loc figura orașul Cavnic, care depășea de aproape 32 de ori norma europeană, având o suprafață verde de 674,1 metri pătrați/locuitor.
Cavnic, „oraș”, 4264 locuitori, Moisei, comună, 9317 locuitori, Poienile de sub Munte, comună, 9291 locuitori. Deci când vorbim de orașe, hai să vorbim despre orașe adevărate. Că altfel ne trezim că se proclamă oraș vreun cătun din mijlocul pădurii și vă fură locul întâi.
Daca asta înseamnă cel mai verde oraș. Atât pentru primar cât și pentru jurnalist care a scris acest articol. Înseamnă că; chiar suntem tâmpiți. Jurnaliști fac articole în funcție de cine sunt plătiți și nu pe realitate și investigații. De aia nu mai au oameni încredere în jurnalismul de la noi din țară.