UPDATE • Incendiu devastator în Maramureș (foto+video)

0
313

Cel mai puternic incendiu de vegetație care a lovit vreodată județul Maramureș s-a produs în cursul zilei de sâmbătă, 7 septembrie, incendiu care s-a extins cu repeziciune pe o suprafață semnificativă. Au fost afectate trei localități – Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, incendiul propagându-se asupra a 7 gospodării și a unui rezervor de motorină.
Alarma s-a dat în jurul orei 14 și toată operațiunea, la care au luat parte peste 300 de pompieri, sprijiniți de jandarmi, polițiști și angajați ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, Serviciului de Ajutor Maltez Baia Mare, dar și persoane din comunitățile afectate, a durat aproximativ 8 ore, incendiul extins fiind lichidat în jurul orei 22. A fost nevoie de intervenția inclusiv a pompierilor din alte cinci județe limitrofe, precum și de intervenția a două aeronave pentru ca dezastrul să fie stopat.

Cauzele incendiului nu se cunosc cu exactitate, autoritățile abilitate cercetând încă efectele care au declanșat dezastrul. Pagubele materiale sunt imense, însă ce este mai important e faptul că nu s-au raportat victime.
Într-o primă fază, la lichidarea incendiului au participat peste 75 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere și 2 cisterne, alături de voluntari și SVSU Recea, Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, însă cum flăcările s-au propagat cu repeziciune, a fost nevoie și de sprijinul altor unități din județele învecinate. Pompierilor maramureșeni li s-au alăturat colegi de la ISU Satu Mare, ISU Sălaj, ISU Cluj și ISU Bistrița-Năsăud, în total acționând 16 mașini de stingere a incendiilor, dar și 3 cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat pentru Digi 24 că au fost mobilizați toți pompierii din județ pentru ca misiunea să fie îndeplinită.
“Toți pompierii din județul Maramureș au fost chemați pentru a lichida incendiul de vegetație. Este unul din incendiile grave pe care le-am avut anul acesta. Din acest motiv am luat utilaje și de la primării, să facem delimitarea incendiului, să se oprească. Mai ales că este o zonă împădurită care începe să fie afectată”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU la Digi24.

Acesta a oferit și o presupusă concluzie cu privire la declanșarea incendiului, însă a reiterat că poliția va fi instituția care va dispune de toate elementele pentru producerea incendiului de vegetație.
“O cauză poate să fie că s-a încălzit vremea, vegetația uscată. Poate să fie de la o țigară sau intenționat. Sunt multe motive pentru incendiu. De multe ori cauzele sunt umane. E foarte greu de stabilit cauza, poliția va investiga”, a mai completat Raed Arafat.

Comunicatul ISU Maramureș

„În ultimele ore, pompierii militari maramureșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și lizieră de pădure produs între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure.

Conform informațiilor de la fața locului, arderea se manifesta violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la 7 anexe gospodărești, fără a fi înregistrate victime. Pentru gestionarea optimă a situației de urgență s-a dispus creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere.
Astfel, efective cu tehnică de intervenție au fost suplimentate din județele Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor și Cluj, pentru a veni în sprijinul forțelor ISU Maramureș, la care se adaugă 9 Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență, 2 servicii private pentru situații de urgență și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale.
Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinți în scopul limitării incendiilor de vegetație din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor și în alte zone.
Preventiv au fost evacuate aproximativ 90 de persoane din case pe o rază de aproximativ 500 m și de la o pensiune.
La acest moment (NR: ieri, 8 septembrie), forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare.
La acțiunea de stingere au intervenit 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU Maramureș, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI – IJJ 27, IPJ 23, ale Ministerului Apărării Naționale (cu 1 aeronavă Spartan) și 74 de cadre militare, reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500 ha”, se precizează în comunicatul emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.