Nostalgicii anilor ’90 pot retrăi parțial atmosfera acelor vremuri la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Muzeografii băimăreni au gândit o expoziție inedită, una în care au fost expuse zeci de discuri de vinil. Expoziția „Muzica pe vinil” face parte din seria evenimentelor culturale pe care Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare intenționează să le desfășoare în următorii ani în cadrul proiectului cultural „Dă timpul înapoi!”.
Curatorii expoziției sunt muzeografii Raul Cardoș și Oana Leșiu. Expoziția dorește să readucă în atenția publicului vizitator discurile de vinil, acestea reprezentând unele dintre cele mai captivante și longevive moduri de a asculta muzica. Cu o istorie ce se întinde pe întreaga durată a secolului al XX-lea, vinilurile au avut un impact cultural masiv și au schimbat curentul industriei muzicale pentru totdeauna.
„În perioada dinaintea anilor ’90, în majoritatea caselor din România se găseau atât discuri de vinil, cât și aparatul pe care acestea puteau fi redate și ascultate, adică pick-up sau radio cu pick-up. Acest lucru nu trebuie să ne mire, dacă ținem cont de faptul că discurile au reprezentat, pentru cea mai mare parte a secolului XX, principala modalitate de a asculta muzică și nu numai. Astfel, când am demarat proiectul cultural «Dă timpul înapoi!», am găsit cu ușurință numeroase persoane care încă au acasă discuri, pick-upuri sau piese de mobilier din această perioadă și care s-au arătat dispuse și încântate să colaboreze și să ne dea o mână de ajutor în realizarea demersului nostru’’, a relatat muzeograful Raul Cardoș, de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
În cadrul expoziției “Muzica pe vinil”, este prezentată “o gamă variată de genuri muzicale, dar și de alte tipuri de înregistrări inscripționate pe acest format, apărute și ascultate de-a lungul mai multor decenii”.
„Cu discuri selectate atât din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, cât și din trei colecții private, am reușit să realizăm acest lucru, aducând în fața publicului genuri muzicale din repertoriul național, dar și din cel internațional: muzică populară (folclor), muzică clasică, romanțe, chansonete și tango, jazz, folk, pop, rock, latino, electronică, muzică de film, povești, povestiri, momente vesele sau recitaluri de poezie. Cele mai multe dintre vinilurile expuse vin din trei colecții particulare: Florian Gherman, Marian Ire și familia Pașca. Împreună, colecțiile lor numără peste 1000 de discuri și conțin numeroase nume de compozitori și artiști români și străini renumiți’’, a mai precizat muzeograful Raul Cardoș.
Printre discurile expuse sunt cele cu muzica semnată de: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Antonio Vivaldi, W. A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Dan Spătaru, Corina Chiriac, Margareta Pâslaru, Dida Drăgan, Marina Voica, Mirabela Dauer, Aurelian Andreescu, Angela Similea, Cătălin Crișan, Mihai Constantinescu, Sfinx, Phoenix, Compact, Semnal M, Holograf, Maria Tănase, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Angela Buciu, Frații Petreuș, Dumitru Fărcaș, Elvis Presley, Janis Joplin, The Beatles, Deep Purple, Pink Floyd etc.
Vizitatorii vor putea admira discuri cu autografele artiștilor. Dar și discuri cu muzică internațională care erau greu de procurat înainte de Revoluția din 1989. „La noi în țară, singurele modalități prin care cei interesați puteau să asculte muzica acestor artiști era fie prin intermediul diverselor posturi de radio străine, fie obținerea prin contrabandă a plăcilor de vinil sau măcar a muzicii de pe ele, înregistrate pe alte formate, precum benzile de magnetofon și casetele’’, a mai amintit muzeograful Raul Cardoș.