Două cadre didactice de la liceul din Cavnic s-au specializat în Slovenia în implementarea alternativelor educaționale

0
118

Două profesoare pentru educația timpurie, Carola Bus și Anda Șulț, de la Liceul Teoretic “Pintea Viteazul” din Cavnic, s-au deplasat în perioada 10-14 martie, la Celje, în Slovenia, instituția de primire fiind Hisa Otrok Montessori Svet (grădiniță unde se aplică altermativa educațională Montessori). Cele două cadre didactice au participat la o activitate desfășurată în cadrul proiectului Education Boost with Erasmus+, nr. ref. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000213960, finanțat de Uniunea Europeană
Activitățile derulate au vizat atingerea obiectivului 2 al acreditării Erasmus – creșterea capacității de inovare didactică pentru 50% din cadrele didactice de la nivel preșcolar și primar prin ad(o)aptarea unor metode din cadrul alternativelor educaționale recunoscute
În acest context, cele două profesoare au putut observa lecțiile și activitățile extrașcolare în cadrul grădiniței gazdă, bazate pe principiile alternativei educaționale Montessori – metodă de educație care se bazează pe activitatea independentă a copilului, așadar acesta nu este forțat să facă ceva ce nu îi place; în funcție de curiozitățile pe care le are, este încurajat să experimenteze, să lucreze cu materialele educaționale pe care și le dorește. De asemenea, s-au purtat discuții cu conducerea și personalul grădiniței în legătură cu avantajele și dezavantajele acestei alternative educaționale. A fost realizată și o prezentare despre România pentru copiii de la grădinița gazdă, iar la finalul activităților s-au completat fișele de observare ale lecțiilor.
„Mobilitatea de tip job shadowing în Slovenia m-a ajutat să-mi depășesc atitudinea sceptică cu privire la metodele specifice alternativei Montessori, oferindu-mi posibilitatea de a observa utilizarea ei în mod direct. Această experiență m-a motivat să iau inițiativă, să fiu mai creativă și să fiu mai comunicativă. A fost un bun prilej pentru mine să discut cu educatoarele de la grădinița din Celje despre avantajele metodei Montessori, dezvoltând astfel un sentiment de responsabilizare și recunoaștere profesională”, a declarat Carola Bud.
La rândul său, Anda Șulț a adăugat: „Sunt foarte mulțumită că am participat la această mobilitate din cadrul proiectului Education Boost with Erasmus+ , care mi-a dat ocazia să experimentez și o altă metodă de predare în educația timpurie. Am învățat multe lucruri interesante legate despre alternativa Montessori, lucruri pe care le voi aplica la grupa de preșcolari. Am luat parte la multe plimbări în aer liber și jocuri desfășurate afară și am constatat faptul că explorarea mediului înconjurător după regulile copilului îi permit acestuia să gândească liber, să abordeze natura într-un mod creativ. Mă bucur că am descoperit noi perspective, posibilități și oportunități, care m-au ajutat să mă dezvolt atât personal, cât și profesional.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.