Bulgaria, Grecia şi Turcia, în topul preferinţelor maramureşenilor

0
493
Un sejur de Revelion în Republica Dominicană ajunge la 2.300 de euro de persoană

Maramureşenii preferă, în continuare, litoralul pentru petrecerea concediului de vară, optînd, de cele mai multe ori, pentru ofertele care cuprind deplasarea cu avionul şi servicii all inclusive. În vreme ce, la noi în ţară, pentru un sejur la malul mării unii plătesc între 140 şi 1.000 de euro, destinaţiile estivale de prim rang din străinătate scot din buzunarul clienţilor sume ce depăşesc lejer, pentru un cuplu, 2.000 de euro. Bulgaria, Grecia şi Turcia sînt în topul preferinţelor celor mai mulţi maramureşeni, iar cei care ţintesc locaţii exotice aleg insule din Oceanul Atlantic, ca de pildă Tenerife (Spania), ţări din Oceanul Indian, precum Republica Maldive sau Sri Lanka, ori din Asia de sud-est, ca Thailanda. Mai mult, cei care îşi doresc o vacanţă deosebită prilejuită de trecerea dintre ani se pot prezenta la agenţiile de turism care propun deja destinaţii precum: Madeira, Statele Unite ale Americii (SUA), Republica Dominicană, Cuba, Dubai sau Maldive la preţuri ce pornesc de la 500 de euro şi pot depăşi uşor chiar şi 5.000 de euro de persoană.

Litoralul românesc şi Băile Felix

Daniela Grigorescu, director agenţie de turism
Daniela Grigorescu, director agenţie de turism

Litoralul românesc şi staţiunea Băile Felix din judeţul Bihor, situată la circa 10 kilometri de Oradea, sînt destinaţiile pe care maramureşenii le aleg cu precădere pentru petrecerea concediului de vară, dacă îşi doresc să rămână în ţară. Printre staţiunile preferate de la malul Mării Negre sînt Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Jupiter ori Vama Veche, iar preţurile se situează, pentru un sejur de şapte nopţi, între 140 şi 1.000 de euro. “Pentru litoralul românesc, am avut oferte chiar şi de 600 de lei pentru un sejur de şapte nopţi şi o cazare la un hotel de două stele. De asemenea, tot la malul Mării Negre, în vîrf de sezon, sînt clienţi care plătesc, pentru acelaşi interval de cazare, chiar şi 4.000 de lei”, expune Daniela Grigorescu, director agenţie de turism din Baia Mare. Pe locul doi, în topul preferinţelor autohtone, se află Băile Felix – cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România. Acolo, preţurile acestui sezon estival se învîrt în jurul sumei de 1.500 de lei de persoană pentru şapte nopţi de cazare şi trei mese zilnice.

Sejururile în Bulgaria pornesc de la 200 de euro de persoană
Sejururile în Bulgaria pornesc de la 200 de euro de persoană

Bulgaria – cele mai ieftine sejururi all inclusive din Europa

Pentru cei care doresc să iasă din România pe durata vacanţei de vară, ţara vecină Bulgaria este cea mai convenabilă destinaţie, în special dacă preferinţele se concentrează în jurul serviciilor all inclusive. “Acolo avem cele mai ieftine servicii all inclusive din Europa. Astfel, clienţii pot plăti pentru un sejur începînd cu 200 de euro. Dar, în funcţie de hotelul ales şi alte facilităţi, preţurile pot urca, şi în Bulgaria, la 1.500 de euro pentru un concediu de şapte nopţi”, explică Daniela Grigorescu. O altă ţară favorită a maramureşenilor cînd vine vorba de sezonul estival este Grecia, în care preţurile unui sejur pornesc chiar şi de la 150 de euro. “În cazul Greciei, avem cereri atît care includ transportul cu autocarul ori cu avionul, cît şi cu maşina personală, alegîndu-se insulele: Corfu, Rodos, Creta, Zakynthos, Skiatos. Preţurile pornesc, pentru o persoană, de la 150 de euro – pentru un sejur de şapte nopţi, fără masă, şi transport cu autocarul – şi ajung la 1.000 de euro – în cazul unei şederi de şapte nopţi la un hotel de cinci stele, servicii all inclusive şi transport cu avionul”, adaugă Daniela Grigorescu.

Vacanţele în Turcia s-au scumpit

În vreme ce preţurile pentru mai toate destinaţiile atît din ţară, cît şi din străinătate se clasează în jurul celor de anul trecut, ofertele de vacanţă pentru vara lui 2015 din Turcia s-au scumpit considerabil, în special la cele provenite din provincia Antalya. “În cazul Turciei, preţurile au crescut întrucît cererile sînt tot mai mari, iar acestea pornesc de la 500 de euro/persoană pentru un sejur de şapte nopţi. Raportate la calitate-preţ, sumele cresc apreciabil”, arată Daniela Grigorescu. Pe de altă parte, la preţuri rezonabile, adică de la 400 de euro per persoană, se poate achiziţiona un sejur all inclusive, de şapte nopţi, în Egipt. “Hotelurile din această ţară au servicii bune, iar transportul se face cu avionul. În plus, e o destinaţie frumoasă şi, spre deosebire de ce se mai vede la televizor, sigură”, punctează Daniela Grigorescu. Alte destinaţii spectaculoase, dar ceva mai costisitoare, care atrag vara maramureşeni sînt regiunea de coastă Costa Brava – Spania ori arhipelagul portughez Madeira. Totodată, pe lista preferinţelor începe să urce şi Italia.

Zborurile charter din Cluj-Napoca înspre Tunisia, anulate

După atentatele teroriste din iunie din Tunisia, zborurile charter din Cluj-Napoca înspre această ţară au fost anulate, întrucît această zonă a fost etichetată ca prezentînd un risc ridicat de noi acţiuni criminale. Totuşi, pentru cei care doresc să ajungă în nordul Africii, continuă să fie utilizată linia aeriană din Budapesta. “Tunisia este o destinaţie deosebit de plăcută, cu plajă frumoasă, preţuri accesibile şi servicii rezonabile. În ciuda evenimentelor (teroriste, n.r.), preţurile nu au scăzut, însă sînt în continuare convenabile: un sejur all inclusive la un hotel de trei stele şi transport cu avionul costă, spre exemplu, 350 de euro de persoană”, subliniază Daniela Grigorescu. Apoi, maramureşenii cu ceva mai mulţi bani, care doresc să bifeze pe hărţile personale destinaţii exotice aleg: Insulele Maldive (de la 1.000 de euro în sus per persoană, sejur all inclusive, zbor din Budapesta) ori Sri Lanka din Oceanul Indian (de la 1.000 de euro per persoană, sejur de nouă nopţi cu mic dejun), Thailanda (de la 1.100 de euro, sejur cu mic dejun) sau, mai aproape, Tenerife – Spania (de la 1.000 de euro, sejur cu mic dejun sau demipensiune, zbor din Bucureşti sau Budapesta).

Interes scăzut pentru croaziere

Mulţi maramureşeni in­tră în agenţiile de turism pentru a afla detalii despre vacanţe la Disneyland Paris, însă prea puţini ajung să cumpere astfel de pachete, mai subliniază Daniela Grigorescu: “În acest caz, o vacanţă de o săptămînă, pentru o familie cu copii, ajunge să coste între 1.000 şi 1.500 de euro. Preţurile includ cazare, bilete de intrare în staţiunea de vacanţă şi recreere Disneyland, transport cu avionul, dar sumele depind foarte mult de vîrstele copiilor. Spre exemplu, pentru cei sub şapte ani există pachete gratis”. Nici în privinţa croazierelor, maramureşenii nu se arată prea entuziaşti şi, astfel, prea puţine ajung să îşi petreacă concediul estival într-o astfel de manieră, deşi itinerariile sînt deosebit de spectaculoase. “Avem oferte care pornesc de la 800 de euro de persoană şi includ: zbor pînă la port, cazare. Iar în general, circuitele propuse sînt atît din Mediterana de Vest, cît şi din cea de Est”, completează Daniela Grigorescu.

Agentiile de turism oferteaza deja sejururi pentru iarna
Agenţiile de turism ofertează deja sejururi pentru iarnă

Cluj-Napoca – Dubai, începînd cu 26 decembrie

Deşi mai sînt mai bine de patru luni pînă la sfîrşitul anului, agenţiile de turism ofertează deja sejururi pentru vacanţa de iarnă şi, implicit, Revelion. Lucrătorii în domeniu aşteaptă ca cei mai mulţi maramureşeni să opteze pentru staţiuni de schi renumite din Europa (Austria, Slovacia), dar sînt convinşi că vor fi şi persoane care îşi vor dori să evadeze pentru cîteva zile în ţinuturi calde. “Important pentru cei care ţintesc un astfel de concediu e că, din data de 26 decembrie a.c., va exista din Cluj-Napoca zbor direct spre Dubai, după ce, pînă acum, maramureşenii care au dorit să viziteze acest emirat trebuiau să ia avionul din Budapesta ori Bucureşti. Iar pentru cei interesaţi de un sejur de şapte nopţi în Dubai, avem oferte care pornesc de la 500 de euro pentru cazare la un hotel de trei stele şi mic dejun inclus”, anunţă Daniela Grigorescu, adăugînd faptul că cei care îşi vor rezerva din timp vacanţele de iarnă vor beneficia, categoric, de reduceri. “Tot pentru iarnă, de Revelion, avem oferte ceva mai scumpe, în Insulele Maldive: şapte nopţi la 2.700 de euro de persoană ori aceeaşi perioadă de cazare la 5.250 de euro de persoană (hotel de cinci stele, all inclusive), sau ceva mai rezonabile, în: SUA (de la 1.800 de euro de persoană), Republica Dominicană (de la 2.300 de euro), Cuba (2.400 de euro). Cei care vor dori să rămînă în ţară vor putea alege staţiunile Felix şi Covasna, la preţuri mult mai mici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.