Reportaj în comuna Strîmtura, de pe Valea Izei

0
658
Primarul Ioan Pasere ne arată baza sportivă a comunei

Primarul ing. Ioan Pasere, numit în sat a lui Todoreanu, a fost ales de strîmtureni pentru a patra oară în fruntea obştei, din anul 2000 neîntrerupt. Irina Şutului din Susani (Irina Hîrb) i-a oferit o poezie cu dedicaţie: „Să îmbli să caţi tăt anu / Nu-i floare ca măieranul / Nici primar ca Todoreanu / Că e bun şi de-omenie / I să stă la primărie / Cu lumea grăie frumos / Ţine-l Doamne sănătos / N-o mai fo şi n-o să sie / Aşa bun şi de-omenie / La a noastră primărie / La biserică să duce/ Şi sărută sfînta cruce / Să roagă lui Dumnezeu / Şi la nime nu vrea rău / Oricine rău îi grăia / Cu bine îi răsplătea / Multe în sat o făcut / Şi la tăte-i priceput /Să trăiască ani o mie / Tăt primar la primărie / Trăia o mie şi-o sută / Şi Strîmtura s-o conducă”.

Centrul de documentare turistică din Strîmtura,  în construcţie
Centrul de documentare turistică din Strîmtura,
în construcţie

Viceprimarul Petru Mihnea ne spune: “De-a lungul comunei noastre, de la intrare şi pînă la ieşire spre Vişeu de Sus, pe drumul judeţean DJ186, pe porţiunea de 5 km, s-au realizat plombări, s-a turnat, unde era necesar, un strat de asfalt gros de 3-4 cm. Dispunem de un proiect prin care betonăm drumul comunal ce leagă Strîmtura de Petrova, pe o distanţă de 1,7 km.  Pînă în prezent, a fost betonat pe o distanţă de 800 m.l., s-au săpat şanţuri, s-au amenajat rigole şi s-au construit mai multe podeţe”.
Am ajuns în satul Slătioara, aparţinător comunei Strîmtura. Aici, pe malul pîrîului Valea Slătioarei, s-a dat în folosinţă un nou cămin cultural, cu o sală spaţioasă de festivităţi, două vestiare, un grup sanitar şi două birouri pentru funcţionarii Primăriei şi pentru organele de Poliţie. Construcţia este solidă, din cărămidă şi beton, spaţioasă şi acoperită cu tablă, ridicată cu bani de la bugetul local al comunei.
La Strîmtura, ne atrage atenţia o construcţie nouă, impunătoare, în care funcţionează trei cabinete medicale. Dr. Eleonora Miţiţi şi trei asistente medicale lucrează cu pacienţii, dispun de EKG, ecograf, analizator cu biochimie uscată, pulsoximetru, otoscop, cîntare, tensiometre, calculatoare. În acelaşi spaţiu, se află şi cabinetul dr. Sanda Leordeanu. Al treilea cabinet este destinat pentru consultaţii stomatologice şi aparţine de dr. Romeo Danciu. Prin Centrul de permanenţă Strîmtura, sînt asigurate urgenţele şi pentru persoanele domiciliate în localităţile învecinate: Glod, Slătioara, Rozavlea, Sîlţa, Bîrsana şi Văleni. Serviciul medical şi gărzile sînt efectuate de către 6 medici şi 6 asistente medicale. Bolnavii gravi sînt transferaţi la spital, cu ambulanţa, prin serviciul special 112.

Porţiune de drum reabilitat, la Strîmtura
Porţiune de drum reabilitat, la Strîmtura

Prof. Maria Godja, director coordonator la Şcoala gimnazială din Strîmtura, ne spune: „La noi sînt pe ultima sută de metri acţiunile de pregătire pentru anul şcolar 2015-2016. La Strîmtura, se finalizează izolarea termică a clădirii, s-au schimbat geamurile vechi cu altele noi din termopan, se amenajează un nou spaţiu şcolar şi un teren de sport cu gazon sintetic. Toate şcolile din coordonare sînt aprovizionate cu combustibil pentru iarnă, iar la Slătioara amenajăm o nouă magazie, pentru depozitarea lemnelor de foc”.
În curtea Primăriei comunei Strîmtura, se află în avansat stadiu de construţie un Centru de informare şi documentare turistică. Clădirea este solidă şi supraetajată, are un design deosebit. Centrul acesta va servi comuna Strîmtura şi alte localităţi de pe Valea Izei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.