Divergenţe privind înscrierea copiilor romi la Şcolile “Vasile Alecsandri” şi “Simion Bărnuţiu” din Baia Mare

0
1055

Ieri, la întâlnirea de la Prefectură a Grupului mixt de romi, Cristina Moldovan, consilier pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului, a informat că majoritatea copiilor romi din cartierul Craica – Baia Mare – sunt înscrişi la Şcoala “V. Alecsandri”, având în vedere că în cartierul Hatvan mai există o şcoală (“Simion Bărnuţiu”), făcându-se presupunerea că aceşti copii sunt redirijaţi exclusiv spre Şcoala “V. Alecsandri”, deşi un Ordin al Ministrului interzice segregarea copiilor romi în şcoli.
Directoarea Şcolii “V. Alecsandri”, Adina Cosma, a precizat: “Nu ştiu dacă aceşti copii sunt redirijaţi spre şcoala noastră, ştiu doar că Şcoala “Simion Bărnuţiu” este situată chiar în cartierul unde îşi au casele romii. Vin la noi la şcoală copii de pe str. Muncii şi Arieşului, cealaltă şcoală fiind chiar lângă casele lor. În rest, trageţi dumneavoastră concluziile. La noi vin să se înscrie copiii romi cu adresa lipsă în acte. Trebuie înscrişi şi la alte şcoli, căci noi nu mai facem faţă. Avem înscrişi 280 de copii de etnie romă, declaraţi fiind doar 215, în 32 de clase. Nu putem să integrăm noi toţi copiii romi”.
În ce priveşte dosarele pentru rechizite şcolare, multe dintre acestea nu sunt încă finalizate, mulţi dintre părinţii copiilor de etnie romă fiind în continuare indiferenţi. La fel, s-a exprimat opinia că aceştia nu frecventează şedinţele cu părinţii din şcoli (în special părinţii de pe Craica) şi nu îşi asumă responsabilităţi.

307 elevi romi înscrişi în şcoli pentru acest an şcolar

În 2015, 8 liceeni romi s-au înscris la BAC. Dintre aceştia, doar 2 au fost admişi. Anul trecut s-au alocat 256 de locuri în liceu pentru elevii romi. Au fost ocupate doar 18 locuri. 60 de elevi romi au abandonat şcoala în semestrul II: 29 din învăţământul primar şi 31 din învăţământul gimnazial. Cei mai mulţi sunt din Baia Mare. Anul acesta s-au alocat 307 locuri pentru elevii romi, în şcoli.
Pentru anul şcolar 2015-2016 s-au alocat 9 locuri pentru absolvenţii de etnie romă, la Centrul Universitar Nord Baia Mare, din care s-au ocupat 3 locuri, mai mult cu un absolvent decât anul trecut.
Prefectul judeţului, supărat pe primarii din localităţile unde trăiesc cu preponderenţă romii
Prefectul judeţului, ing. Anton Rohian, s-a arătat supărat pe primarii localităţilor unde trăiesc cu preponderenţă romii, întrucât aceştia nu “catadicsesc” să vină la şedinţele unde ar fi beneficiari romii, motiv pentru care a hotărât să nu mai vină la şedinţele la care nu participă primarii. Acesta a subliniat: “Beneficiarii acestei şedinţe nu sunt aici. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii care a iniţiat un program de incluziune a romilor în activităţi agricole, pentru partea de N-V. Însă, personal nu cunosc nici un rom care să aibă o vacă în curte, două capre sau 3 oi, astfel că nu putem implementa acest program în Maramureş. Pe de altă parte, cei care trebuie să beneficieze de eforturile Guvernului, nu sunt aici prezenţi la şedinţă. Fac apel la primari să vină la şedinţe, să se implice în activităţile destinate romilor. Până atunci, aceste întâlniri nu au sens”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.