Proiect de 2,5 milioane de euro, implementat la Dumbrăviţa

0
1277

Un proiect integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro, s-a finalizat în comuna Dumbrăviţa. Acesta este unul complex, realizat pe fonduri europene, Măsura 322, şi a presupus modernizarea străzilor din comună, înfiinţarea unui centru after-school, precum şi dotarea căminelor culturale din satele aparţinătoare.

Concret, prin proiect s-au asfaltat 14,7 kilometri de drumuri şi uliţe comunale în localităţile Dumbrăviţa, Chechiş, Cărbunari, Rus, dar s-a construit şi un pod în Şindreşti. Acesta leagă localitatea de comuna Copalnic Mănăştur. De asemenea, în curtea şcolii generale din Dumbrăviţa s-a construit centru after-school. Acesta s-a realizat printr-un parteneriat cu instituţia de învăţământ şi biserică. Căminele culturale au fost dotate în cadrul aceluiaşi proiect integrat. Astfel, au fost cumpărate costume populare pentru ansamblu, instrumente muzicale, instalaţii de sonorizare, practic logistica necesară desfăşurării actului cultural. Proiectul s-a derulat în condiţii bune, comuna fiind menţionată la capitolul „aşa da” la nivelul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Ministerului Agriculturii.

Stradă asfaltată în Dumbrăviţa
Stradă asfaltată în Dumbrăviţa

Drumuri asfaltate cu fonduri pe Ordonanţa 28

În satul Unguraş s-au realizat alte două proiecte, tot pe parte de drumuri. Acestea au fost finanţate prin Ordonanţa 28. Vorbim aici despre două drumuri comunale asfaltate. DC 27, Unguraş-Şişeşti, puţin peste un kilometru, este deja finalizat, în timp ce la DC 26, Unguraş-Tăuţii de Sus (circa 3 km) lucrările sunt în derulare urmând a fi încheiate cât de curând. Un alt drum realizat cu bani veniţi tot de pe Ordonanţa 28, şi la care lucrările se desfăşoară şi în prezent, dar sunt pe final, este DC 25 ce leagă localităţile Rus şi Satu Nou de Sus. Investiţia la primul drum s-a ridicat la aproximativ 900.000 de lei fără TVA, în timp ce la celelalte două sumele au atins 3 milioane de lei.

Centrul after-school
Centrul after-school

Centru after-school, nou construit în curtea şcolii din Dumbrăviţa

Investiţia la centrul after-school a presupus construirea unei clădiri noi, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea unor activităţi educaţionale după programul de şcoală. În timpul săptămânii, după orele de curs, elevii merg la ore de matematică, engleză şi limba română, iar duminica vine preotul din sat şi ţine ore de religie, prin parteneriatul cu biserica. Proiectul este susţinut, din punct de vedere financiar, pe perioada a cinci ani de post implementare, de către primărie. Totuşi, după expirarea acestei durate, administraţia locală a dat asigurări că centrul îşi va continua activitatea, fiind sprijinit în continuare. Peste 50 de elevi frecventează zilnic cursurile de după şcoală, la acest centru.

Şcoala generală din centrul de comună
Şcoala generală din centrul de comună

Elevilor le plac meditaţiile de după ore

Cât despre cum se simt şcolarii când vin la centrul after-school, părerile lor spun totul: „Este foarte frumos aici. Venim după orele de curs, ne facem temele, avem meditaţii, este foarte bine că ne uşurează nouă munca depusă cu şcoala”, a declarat Ana, elevă care frecventează centrul after-school. „Îmi place că facem ore de educaţie civică unde învăţăm cum să ne comportăm în societate. De asemenea, aflăm multe taine ale religiei, cu preotul de la biserică”, a spus Ştefan, un alt elev. „Eu vin aici că sunt ajutat la teme. Mai învăţăm şi pe lângă, lucru care ne va ajuta pe viitor, când vom merge la liceu. Cred că este foarte bine că s-a construit acest after-school aici. Mie îmi place foarte mult să vin după ore şi cred că şi colegilor mei le place la fel”, ne-a explicat alt elev la şcoala generală din Dumbrăviţa.

Lucrări în satul Rus
Lucrări în satul Rus

Lucrări la extinderea reţelei de canalizare

Tot de anul trecut se află în derulare un alt proiect de extindere a reţelei de canalizare în localităţile Rus, Şindreşti, Unguraş şi Cărbunari. Investiţia, în cuantum de 7,5 milioane de lei, este finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) cu o cofinanţare din bugetul local de circa 30%. Ca şi indicatori tehnici este vorba despre construirea a aproximativ 19 kilometri de reţele noi de canalizare. Termenul de finalizare a proiectului este luna iunie 2017, dar lucrările sunt realizate deja în proporţie de 70%, conform informaţiilor furnizate de Primăria Dumbrăviţa. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, aceasta este realizată integral, în toate cele şase sate ale comunei, gospodăriile fiind racordate şi contorizate de ani buni.

Centrul comunei Dumbrăviţa
Centrul comunei Dumbrăviţa
Căminul cultural din Dumbrăviţa, în reabilitare
Căminul cultural din Dumbrăviţa, în reabilitare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.