În Boiu Mare, sătenii trebuie să-şi plătească taxa de racordare la canalizare

0
578

Un proiect integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro, care constă în realizarea canalizării în două sate, staţie de epurare, reţea stradală, reabilitare cămin cultural, grădiniţă şi extindere alimentare cu apă, a fost finalizat în comuna Boiu Mare.
În cadrul acestui proiect nu a fost cuprinsă însă şi cheltuiala cu racordarea gospodăriilor la noua reţea de canalizare. În asemenea condiţii, cetăţenii trebuie să suporte, din buzunarul propriu, conectarea. În caz contrar, primarul spune că le va tăia apa curentă: „În ceea ce priveşte canalizarea, oamenii se mai conectează la noua reţea. Avem solicitări la Prislop, mănăstirea de acolo, spre exemplu. Şi mai sunt. Canalizările vor funcţiona fără probleme. Sunt vreo opt kilometri în localităţi. Aici, pe drumul judeţean avem reţea până la staţie şi o să fie conectate şcoala, postul de poliţie, dispensarul, crâşmele de pe aici din centrul comunei, firma de lapte, deci staţia de epurare va funcţiona. Dar altă extindere nu mai facem. Ar fi posibil, pe fonduri de mediu, dacă avem staţie de epurare să mai facem canalizare, dar nu cred că vom mai face. Eu nu m-am mai gândit la aşa ceva. Să vedem cum va mai rămâne lumea pe aici, că unii cam pleacă. Adevărul e că, cu apă curentă, canalizarea ar trebui să existe pentru că se simte deja în pânza de apă freatică cum foloseşte lumea tot felul de soluţii de spălat şi altele. Celor care nu vor să se conecteze, le tăiem apa. Deci nu ai voie să foloseşti apă fără canalizare. Aşa ar fi normal. Până în 2018 nu mai trebuie să existe nimeni care să nu fie conectat la canalizare, dacă foloseşte apă curentă. Ar trebui să nu mai existe wc-ul tot în curte” a explicat primarul comunei Boiu Mare, Gavril Pop.

Centrul comunei Boiu Mare
Centrul comunei Boiu Mare

3.000 de lei – suma aproximativă pentru o gospodărie

Dacă era cuprinsă în proiect şi racordarea gospodăriilor la reţeaua de canalizare, atunci oamenii nu mai aveau de ce să-şi bată capul. Aşa, localnicii care vor să aibă canalizare modernă trebuie să scoată din buzunar o sumă consistentă: Racordarea se face pe cheltuiala oamenilor pentru că nu a fost cuprinsă în proiect. Costurile de conec­tare la reţeaua de canalizare sunt variabile şi depind de distanţa până la canal, dar se cifrează în jurul sumei de 3.000 de lei pe gospodărie. Cine nu se racordează, îi tăiem apa, clar! Cum să nu se racordeze?!? Este adevărat că banii reprezintă o sumă consistentă, dar numai odată trebuie să o plăteşti. Nu cred că sunt oamenii chiar aşa necăjiţi pe aici încât să nu plătească aceşti bani. Eu spun că nu vor fi probleme şi se vor racorda”, a completat primarul. Unii localnici, însă, nu sunt de acord cu această sumă pe care o consideră prea mare: „Dacă era 1.000 de lei, hai că mai ziceam, dar 3.000 de lei este cam mult. Nu cred că în aceste condiţii ne mai conectăm. Ne descurcăm ca şi până acum. Iar de tăiat apa, nu cred că va îndrăzni cineva să o facă!”, a spus Gheorghe A., localnic. „Nu ne vom conecta şi să plătim aşa mulţi bani. Să suporte primăria costurile aşa mari, sau măcar o parte, că noi suntem bătrâni şi nu avem de unde. Cum ne-am trăit viaţa fără canalizare până azi, o putem face şi de acum înainte”, a spus şi tanti Măriuţa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.