Infractorul şi victima sa

0
1169
Editorial Graiul Maramureşului

Pleacă omul de acasă cu motocicleta, pe bulevard este victima unui accident de circulaţie şi se întoarce în sicriu… Nu există familie să nu fi pierdut pe cineva drag în evenimente rutiere, semnal de alarmă pentru societate să ia măsuri mai dure contra celor care încalcă legea şi conduc neglijent, periculos!
Parlamentarii sînt rugaţi să modifice articolele care încurajează accidentele. În caz de tamponare uşoară, conducătorul sau conducătorii auto implicaţi nu sînt obligaţi să se prezinte imediat la secţia de poliţie, ci li se permite un termen de 24 de ore. Şi mica neatenţie trebuie sancţionată, pentru a nu degenera!
Amendarea şoferilor care încalcă legea n-are rol de pedeapsă, ci de îndreptare a obiceiurilor nefaste şi de atenţionare serioasă că o pot sfîrşi rău. La noi, jumătate dintre şoferii rămaşi fără carnet de conducere angajează avocaţi şi caută chichiţe de scăpare. Cu concursul judecătorilor reuşesc, dar de obiceiul de-a încălca nonşalant legea rutieră nu se debarasează şi devin potenţiali autori de accidente grave, cu victime omeneşti.
Nu-i acuzăm pe poliţişti că nu fac suficiente controale şi razii, citim zilnic astfel de informaţii în pagina 4. Conducerea fără permis nu poate fi calificată decît ca nepăsare faţă de siguranţa celor din jur. La fel, şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar mai nou, a drogurilor. Viteza excesivă este cea mai frecventă infracţiune la regimul circulaţiei rutiere pe drumurile publice. Vara, se înmulţesc autoturismele neînmatriculate, cu risc de închisoare.
Psihologia şoferului nu poate fi uniformizată, individul este natural liber să depăşească viteza normală, cu toate că societatea îl constrînge prin lege să respecte limita stabilită. Poate face ce-i trece prin cap (unii se bazează pe blîndeţea legii). Cum îl putem determina să se supună autorităţilor? Prin convingere, prin educaţie, inclusiv rutieră, sperînd că cetăţenii vor consimţi să accepte legile. Dar adesea infractorii desfid nu doar legile, ci şi pe noi, cei care le respectăm, şicanîndu-ne. Cine obstrucţionează traficul, ne pune în pericol pe toţi ceilalţi.
A fi civilizat înseamnă să respecţi legea. Mulţi şoferi consideră că articolul cutare nu-i bun. Putem înţelege că legile ne restrîng libertatea de acţiune, ne impun unele comportamente, ne obligă să fixăm centura. E greşit să calci acceleraţia pentru a impresiona asistenţa cu puterea motorului tău, în iluzia că şi tu eşti puternic!
De fiecare dată cînd ne vin idei egoiste, să ne gîndim că miza vieţii e alta: să nu limitezi libertatea celor din jur, să nu le afectezi siguranţa, să nu-i pui în pericol, să nu-i faci să sufere. Legea ne protejează pe toţi de abuzurile şi vătămările rezultate din acţiunile nelegale. Dacă îi respectăm pe oameni, atunci vom accepta şi normele. Cum îl determinăm pe şoferul unui bolid să circule ca melcul cu 50 km/h prin localitate? Îi explici că la 100 km/h încalcă drepturile celorlalţi. Ca cetăţeni, avem drepturi constituţionale egale, iar libertatea personală nu poate exista fără limitarea legală. Nu sîntem uniformi în capacităţile noastre fizice şi psihice, nici în avere, însă în drepturi şi obligaţii constituţionale sîntem asemenea. Respectînd legea, protejăm oamenii şi prin urmare şi pe noi înşine. Sfidîndu-i, devenim potenţiali autori de accidente pe bulevard.
… A fost ultimul său drum cu motocicleta, speranţa revederii cu familia nu mai există, rămas bun nu-i mai putem spune, accidentatul se află deja pe celălalt tărîm, în lumea de dincolo, rupt total de vii, separat la modul absolut de cei rămaşi în urma sa. Îi spunem adio! Infractorul şi victima se vor revedea în faţa lui Dumnezeu…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.