Casa memorială „Gheorghe Pop de Băsești” intră în reabilitare

1
224

Reabilitarea complexului muzeal din Băsești era o dorință veche a autorităților locale. Acestea au tot primit promisiuni de la miniștri ai culturii, care s-au perindat de-a lungul anilor pe la casa memorială, însă niciuna nu s-a concretizat. Totuși, în ceasul al doisprezecelea, dorința s-a împlinit tocmai în anul Centenarului. Astfel, Ministerul Culturii a alocat peste 2 milioane de lei pentru reabilitarea întregului complex muzeal.

În acest moment, proiectul a ajuns în faza de licitație publică, pentru desemnarea unui executant al lucrărilor. Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești, ne-a explicat: „Cu reabilitarea casei lui Gheorghe Pop de Băsești suntem în faza de achiziție publică. Au fost șase firme înscrise, s-au calificat două mai departe și urmează ca una dintre ele să fie desemnată câștigătoare, pentru a putea începe execuția efectivă a lucrărilor. Proiectul de reabilitare este în cuantum de 2,6 milioane lei, iar banii vin de la Ministerul Culturii. Lucrările vizează cele două clădiri, deci casa cu parcul și aleea, plus celălalt imobil ce face parte din ansamblul muzeal. Execuția este una complexă și va fi făcută atât la interior, cât și la exterior. În acest an, am avut tot timpul turiști, manifestări, însă ei trebuie să și aibă la ce să vină, de aceea casa intră în reabilitare. Momentan, am început să ducem anumite piese la Muzeul de Istorie din Baia Mare. Când încep efectiv lucrările, toate obiectele vor ajunge la muzeu, unde vor fi expuse pe durata reabilitării, ca turiș­tii să le poată vizita acolo. Și acum sunt expuse în Baia Mare câteva piese mai valoroase din casă. Lucrările mari, ceea ce înseamnă săpături sub toată fundația, probabil că vor începe doar la primăvară, însă sperăm ca anul viitor pe vremea asta să fie finalizate”.

Exponatele ajung la Muzeul de Istorie în perioada reabilitării

Exponatele din casă vor ajunge la Muzeul Judeţean de Istorie
Exponatele din casă vor ajunge la Muzeul Judeţean de Istorie

Pe durata lucrărilor de reabilitare, toate obiectele din casa memorială vor fi transportate și expuse la Muzeul de Istorie din Baia Mare, în cadrul mai multor expoziții. Până atunci însă, muzeul va organiza, săptămâna viitoare, un vernisaj la Casa memorială „Gheorghe Pop de Băsești”: „Până încep lucrările efective, noi săptămâna viitoare vernisăm acolo o expoziție. Avem proiectul pe Centenar cu Ministerul Culturii, gândit de vreo doi ani, în care să facem o expoziție temporară în Casa memorială Gheorghe Pop de Băsești. Eu nu aveam cum să știu de atunci că va fi reabilitată și când se va întâmpla acest lucru. Expoziția va conține o serie de panouri de informare, legate de viața și activitatea lui George Pop, pe care să le putem lua foarte ușor și repede când începe reabilitarea. Tot atunci vom aduce la muzeu toate exponatele de acolo, cu scopul de a fi păstrate până în momentul în care se va încheia reabilitarea casei memoriale. La muzeu noi inten­ționăm să le expunem publicului larg, că avem spații. Practic, vom avea o expoziție mare, legată de Unire, realizată pe provincii: Bucovina, Basarabia, Transilvania, cu tot ce au însemnat ele pentru istorie. În contextul ultimei, vom avea exponate și de la casa lui Gheorghe Pop de Băsești. Dar toate obiectele din casa memorială vor fi expuse pentru vizitatori la noi, atâta timp cât dincolo va fi închis pentru reabilitare”, a precizat Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Casa, o istorie de peste 100 de ani!

Casa lui Gheorghe Pop de Băsești a fost construită între anii 1885-1890, constituind timp de trei decenii un punct de referință și de întâlnire a multor personalități transilvănene, cum ar fi dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu sau Teodor Mihali. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. Oricine trece pragul acestui muzeu poate vedea documente de familie, fotografii, obiecte personale care recompun viața și activitatea lui Gheorghe Pop de Băsești, descendentul unei familii nobiliare. Acesta s-a născut la 1 august 1845 și a urmat școala în satul natal. Liceul l-a început în Baia Mare, dar l-a terminat la Oradea. În 1859, a plecat în armată, iar în anul 1860, a ajuns judecător. Tot în același an, s-a căsătorit cu Mari Losonti, iar din 1866, a participat la acțiunile ASTRA. Ajuns deputat în parlamentul maghiar, din 1872, vreme de mai mulți ani, a luptat pentru dezrobirea națională. În 1892 a definitivat Memorandumul de la Viena, document istoric prin care Partidul Național Român a protestat împotriva sistemului de guvernare impus de Budapesta, fapt ce i-a atras o condamnare din partea autorităților imperiale. În 14 decembrie 1918, a fost ales președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

1 COMENTARIU

  1. „Acesta s-a născut la 1 august 1845 și a urmat școala în satul natal. Liceul l-a început în Baia Mare, dar l-a terminat la Oradea. În 1859, a plecat în armată, iar în anul 1860, a ajuns judecător. Tot în același an, s-a căsătorit cu Mari Losonti” – a plecat in armată la 14 ani, ok, s-a căsătorit la 15 ani, ok, dar a ajuns și judecător tot la 15 ani???

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.