Șeful IPJ Maramureș, despre drogurile în școli: „Și noi suntem în același trend național”

0
126

Consumul de droguri în școli a devenit o problemă națională complexă și gravă, care necesită atenție și acțiune imediată. Tocmai de aceea primul punct pe agenda CSAT, ședință convocată de președintele Klaus Iohannis joi, 12 octombrie, va fi consumul de droguri în rândul tinerilor, caracterizat în comunicatul Administrației Prezidențiale drept “risc major la adresa siguranței individuale și naționale”.

• alcool, tutun, marijuana și alte substanțe interzise

Vânzarea, distribuția, furnizarea și, inclusiv, consumul de substanțe ilegale în spațiul școlar au creionat, în ultimele luni, un fenomen preocupant. Alcoolul și tutunul, frecvent consumate mai de toate generațiile, sunt completate pe lista preferințelor de droguri ilegale, cum ar fi marijuana sau alte substanțe interzise. Fenomenul s-a extrapolat și, conform unui recent comunicat al DIICOT Maramureș, un bărbat din Baia Mare se pare că vindea droguri tinerilor, inclusiv elevilor, iar o parte din aceștia comercializau, apoi, substanțele către colegii lor.
Bărbatul este bănuit că ar fi vândut, în mod repetat, droguri de risc precum canabis, rezină de canabis, dar și de mare risc (cristal) mai multor tineri, inclusiv elevi, din municipiul Baia Mare, parte dintre aceștia comercializând, ulterior, drogurile astfel obținute către alți tineri (elevi) din municipiu și localitățile limitrofe.

• „este un fenomen național”

Tot luna aceasta, DIICOT Iași anunța destructurarea unui grup infracțional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea și alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Practic, jeleuri, prăjituri, drajeuri cu droguri erau vândute tinerilor, preponderent în zona școlilor și liceelor, inclusiv în Maramureș.
Sunt doar două exemple de știri ce au scos în evidență gravitatea problemei locale privind consumul de droguri în școli. În cadrul unei recente conferințe de presă organizate la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, comisar-șef de poliție Mihai Gherman, șeful IPJ Maramureș, a punctat faptul că, într-adevăr, consumul de droguri în școli “este un fenomen național așa cum putem să vedem și în media, și noi (Maramureșul, n.r.) suntem în același trend național”.
“În ceea ce privește activitatea Inspectoratului Județean de Poliție este o activitate pe linie prevenție, în special, și pe linie de constatare, iar atunci când sunt identificate persoane care dețin posibile substanțe interzise acestea sunt direcționate către colegii de la DIICOT și Crimă organizată care au competența de soluționare a acestor dosare”, a subliniat comisar-șef de poliție Mihai Gherman, șeful IPJ Maramureș.

• 13 ani, cea mai mică vârstă de debut

Un expert antidrog declara, în urmă cu doar câteva luni, faptul că România se află “la cel mai mare nivel de consum de droguri din istorie”. Cu doar 300 de agenți antidrog în întreaga țară și fără o bună organizare și implicare a instituțiilor statului, expertul sublinia faptul că adolescenții și copiii nu primesc suficiente date și nu sunt instruiți așa cum ar trebui atunci când vine vorba de subiectul drogurilor.
Cel mai recent raport național public privind situația drogurilor, realizat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog, arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).
Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

• canabisul, preferatul elevilor

Potrivit raportului, canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populația generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanțe psihoactive), cât și de populația școlară.
În ceea ce privește decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.
În concluzia specialiștilor, România se confruntă cu o creștere a consumului de droguri, inclusiv a drogurilor ilegale precum canabisul, cocaina, ecstasy, amfetaminele și heroina.
De asemenea, au fost raportate preocupări legate de consumul de droguri sintetice și al altor substanțe psihoactive.
Tranșele de vârstă cea mai vulnerabilă la consumul de droguri pot varia în funcție de factorii sociali, culturali și regionali, precum și de tipul de droguri.
Cu toate acestea, adolescența și începutul vârstei adulte (de obicei, între 12 și 25 de ani) sunt perioade critice în care mulți indivizi devin mai vulnerabili la consumul de droguri.

• SUA, Japonia, Singapore fac teste antidrog în școli

Deoarece adolescența este o perioadă critică din punctul de vedere al vulnerabilității la consumul de droguri, educația și prevenția timpurie joacă un rol crucial în reducerea riscurilor, mai atrag atenția specialiștii. Este important să se ofere tinerilor informații corecte despre riscurile consumului de droguri și să li se ofere sprijin și resurse pentru a face alegeri sănătoase și informate.
S-a vorbit la început de an școlar despre testarea antidrog în școli. În Statele Unite, spre exemplu, testarea antidrog la școli este mai frecventă și poate varia de la un district școlar la altul. Unele școli și districte pot efectua teste aleatorii sau teste la cerere pentru a detecta consumul de droguri în rândul elevilor.
Japonia a implementat teste antidrog la școli ca parte a eforturilor de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.
În Singapore, testele antidrog la școli pot face parte din eforturile de a menține un mediu școlar sigur și fără consum de droguri.

• drogurile se vând, mai nou, și pe Telegram

Cert este că interesul pentru droguri psihoactive precum LSD, ciuperci halucinogene și DMT a crescut în ultimii ani. Moda în consumul de droguri poate varia și în ceea ce privește metodele de administrare, cum ar fi vapori, uleiuri CBD, consumul sub formă de bomboane sau ciocolată etc.
Vânzarea de droguri a căpătat dimensiune și în online, inclusiv pe platforme de mesagerie precum Telegram, fiind semnalată o problemă serioasă și ilegală în multe țări.
Pe aceste platforme, dealerii pot încerca să vândă substanțe ilegale, precum droguri sintetice sau alte substanțe psihoactive, folosind pseudonime sau canale de comunicare criptate pentru a-și ascunde activitatea.
Pentru a preveni, însă, consumul și vânzarea de droguri online, educația și conștientizarea publicului despre riscurile și consecințele acestui comportament sunt esențiale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.