Împărtăşania, una dintre tainele Bisericii Ortodoxe, stîrneşte din ce în ce mai multe controverse din pricina utilizării, pentru toţi cei cuminecaţi, a aceleiaşi linguriţe. În vreme ce preoţii susţin faptul că ritualul este cît se poate de sigur datorită substratului divin, medicii îl condamnă, aducînd argumente legate de igienă.
De la infecţii orofaringiene la hepatită de tip A
Infecţii orofaringiene, răceli, herpes ori hepatită de tip A sînt doar cîteva dintre bolile pe care credincioşii le pot contacta dacă se cuminecă din aceeaşi linguriţă, avertizează medicii. „Dincolo de orice patologie, nu cred că este igienic să se folosească acelaşi tacîm chiar dacă e vorba de un ritual. Iar dacă e să ne gîndim la faptul că acea linguriţă e din argint, nu înseamnă că microbii nu stagnează pe ea”, previne dr. Lucia Oşan, medic în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare. Specialiştii în medicină sînt de părere că mulţi români posedă o educaţie sanitară precară, iar faptul că încă nu s-a făcut o legătură între anumite boli şi acest ritual e tocmai pentru că, în ţara noastră, se neglijează acest aspect. „Nimeni nu a făcut un studiu în acest sens, iar multe persoane nu fac legătura între boală şi momentul ritualului”, precizează dr. Lucia Oşan, adăugînd faptul că, într-o astfel de situaţie, deosebit de vulnerabili sînt copiii a căror imunitate e mai scăzută decît a adulţilor. „Cu cît vîrsta e mai mică, cu atît riscul de îmbolnăvire e mai mare”, atenţionează dr. Lucia Oşan, în contextul în care aceeaşi linguriţă e utilizată pentru împărtăşania copiilor, dar şi a bebeluşilor, în cadrul botezului.
„Dacă se pune problema igienei ori a viruşilor, atunci nu e suficientă credinţă”
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe contrazic aceste afirmaţii, echivalînd astfel de reticenţe ale credincioşilor drept un deficit de credinţă. „Dacă se pune problema igienei ori a viruşilor, atunci nu e suficientă credinţă, aceasta fiind destul de îndoielnică. În cazul acestei taine, vorbim de împărtăşirea trupului şi sîngelui lui Iisus Hristos, deci nu se pot transmite microbi, bacterii”, punctează pr. Cristian Ştefan, consilier în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Personal, acesta nu are cunoştinţe de cazuri în care ar fi fost transmise boli prin intermediul acestui ritual, chiar dacă preoţii îi împărtăşesc, cu aceeaşi linguriţă, şi pe oamenii bolnavi (chiar şi de tuberculoză). Cu toate acestea, în ţară au fost semnalate cazuri în care preoţii au fost de acord să folosească linguriţe de unică folosinţă. „E greşeala lor dacă procedează astfel, fiind responsabilitatea lor în faţa lui Dumnezeu pentru ceea ce fac. E o situaţie similară celei legate de botezul prin afundare, pe care unii credincioşi din judeţ nu îl acceptă, chiar dacă se foloseşte apă călduţă şi nimeni (copii, n.r.) nu s-a îmbolnăvit. Aici e vorba de o slabă credinţă a oamenilor şi e păcat grav să consideri bacteriile ori viruşii mai presus de Dumnezeu”, explică pr. Cristian Ştefan, subliniind faptul că, în cei peste 20 de ani de preoţie, a întîlnit o singură enoriaşă care a venit cu linguriţa de acasă pentru a fi împărtăşită.
Mămici contra ritualului
În disputa dintre medici şi preoţi, credincioşii se află la mijloc, unii acceptînd ritualul, alţii nu. „Categoric, nu sînt de acord cu folosirea aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie. În primul rînd, hepatita A se transmite astfel şi, drept dovadă, sîntem pe primul loc în Europa la numărul de cazuri. Fiind un ritual complet neigienic, se pot transmite şi alte boli, de la simple viroze respiratorii la, ce-i drept, mai greu, tuberculoză ori chiar virusul HIV”, atrage atenţia Magdalena Găvruş, pensionară care a lucrat în domeniul sanitar. Aceasta adaugă faptul că rînduiala de a folosi aceeaşi linguriţă la împărtăşanie pentru toţi credincioşii a fost privită cu ochi buni doar în trecut, cînd oamenii nu cunoşteau pericolele unui astfel de obicei. De aceeaşi părere este şi Cătălina Pop, mamă a unei fetiţe de doi ani: „La botezul fetei, preotul nu a folosit linguriţa şi, în orice caz, nu mi se pare în regulă acest ritual, întrucît se pot transmite nenumăraţi microbi. Aceeaşi problemă e şi în cazul pupatului icoanelor”. Opinii similare semnalează şi alte mămici din Baia Mare pe un grup de discuţii deschis pe reţeaua de socializare Facebook: „Astea-s basme şi poveşti nemuritoare că nu poţi lua microbi de pe chestii doar fiindcă sînt de argint, nu-mi spune mie cineva că un virus/microb moare în simpla atingere cu argintul” (L.S.). “Mie îmi place să merg la unele mănăstiri. Îmi place calmul şi liniştea de acolo, mă încarc. Îmi place să merg să aprind lumînări, am eu ritualurile mele. Dar pe asta, cu pupatul (icoanelor, n.r.), nu o înţeleg”. (A.B.)
“Trupul şi sîngele lui Iisus Hristos din potir nu au îmbolnăvit niciodată pe nimeni”
În cadrul aceleiaşi discuţii virtuale, R.V. scrie: “Icoanele se pupă pentru a-ţi arăta cinstea faţă de sfinţii sau sărbătoarea pe care acestea le înfăţişează! (…) M-am amuzat citind că poţi lua diferite boli pupînd icoanele, însă n-am auzit niciun caz de acest gen (cam de 31 de ani le tot pup şi n-am luat nicio boală)! Ne putem face tot felul de idei şi să dăm tot felul de răspunsuri ciudate, dar ăsta e un alt subiect! (…) Bebele nostru are aproape doi ani şi l-am învăţat acasă (avînd cruci şi icoane) să le pupe! Uneori vrea, alteori nu, la fel şi cu Sfînta Împărtăşanie! Niciodată n-am să-l oblig, dar e bine ca micul creştin să ştie de cele sfinte şi de Dumnezeu, să înveţe de mic aceste practici pe care, la rîndul lui, le va transmite mai departe!”. Tot în favoarea ritualului în discuţie este un alt băimărean. “Personal nu am avut niciodată vreo problemă după ce m-am împărtăşit şi nici nu m-am gîndit că o să mi se întîmple ceva rău, deşi au fost situaţii în care, în faţa mea, erau persoane de diferite categorii sociale care au luat împărtăşania. Consider că schimbarea linguriţei pentru fiecare persoană ar fi o aberaţie, iar cei care solicită acest lucru ar face un păcat mare, cel al necredinţei, negînd practic faptul că, în vinul şi pîinea din potir, se află chiar trupul lui Iisus Hristos, aşa cum Acesta a spus la Cina cea de Taină, dar şi în alte ocazii. Ca simplu credincios, îi sfătuiesc pe cei îndoielnici să ia împărtăşania fără nicio oprelişte, deoarece trupul şi sîngele lui Iisus Hristos din potir nu au îmbolnăvit niciodată pe nimeni, ci doar au vindecat, atît trupeşte, cît şi sufleteşte”, concluzionează Vlad Herman.