Peste 11.300 de persoane au semnat o petiţie online care cere introducerea iei româneşti în patrimoniul UNESCO. Petiţia a fost creată pe 25 mai 2015. Ea poate fi semnată la adresa www.petitieonline.com/petitie_pentru_introducerea_iei_romanesti_ in_patrimoniul_unescu.
Cei mai mulţi semnatari sunt bucureşteni (peste 20%), urmaţi de ieşeni (peste 3%) şi constănţeni (peste 3%). Din Baia Mare semnaseră, până ieri dimineaţă, 111 persoane (0,98%). Şi românii din străinătate s-au alăturat demersului, printre oraşele bine reprezentate numărându-se Londra, Roma, Dublin, Madrid, Paris, Bruxelles sau Montreal. Din Chişinău semnaseră, până ieri, 78 de persoane (0,69%). „Mă bucur să văd apreciate, la nivel internaţional, produsele originare din ţara mea; ia (cămaşa tradiţională românească) este unul dintre cele mai reprezentative. Şi eu o port cu plăcere, de câte ori am ocazia”, a scris unul dintre semnatarii petiţiei. „Simplu – pentru că iubesc tradiţia, respect moşii şi strămoşii noştri, este cel mai frumos mod de a face artă cu acul pe pânză, pentru că ia noastră merită să fie muncită şi să aibă un nume în lumea modei. Merită! Mi-aş dori să văd cât mai multe femei îmbrăcate în ie din pânză cusută cu motive tradiţionale adevărate. Ce frumoasă ar fi lumea!”, a comentat cineva. „Ia este o piesă vestimentară unică, ce ne uimeşte prin diversitatea motivelor, a culorilor şi a zonelor din care provine. Este mărturia inteligenţei artistice, estetice a generaţiilor precedente, care au cusut ii la lumina opaiţului, cu fire toarse şi colorate natural… Toate astea ne motivează să încercăm a readuce la viaţă aceste cămăşi de pânză, ce fac faţă trecerii timpului şi rămân a fi „pietre nestemate” ale fiinţei noastre”, este părerea unui român.
În ultimii ani, tot mai multe românce redescoperă ia, ca piesă vestimentară de valoare, care poate fi purtată nu doar la costumul tradiţional, ci şi în combinaţie cu pantaloni sau fuste la modă. Există, de asemenea, reinterpretări moderne ale iei tradiţionale, realizate inclusiv de celebre case de modă. Ca orice modă, însă, şi ia este ameninţată de invazia kitsch-ului. De câţiva ani, această cămaşă populară românească are şi o sărbătoare a ei, care se ţine peste tot în lume unde trăiesc români: Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie.