Săpânţa, în sărbătoare pe final de săptămână

0
834

Peter Hurley, irlandezul care a iniţiat şi care duce mai departe festivalul de tradiţii „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, a susţinut în Baia Mare o conferinţă de presă, alături de prefectul Anton Rohian, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea şi de consilierul judeţean din zona Sighet, Ioan Tivadar. Festivalul, ajuns la ediţia a VI-a, va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, sloganul de anul acesta fiind „La umbra marelui fus!”.

Sloganul festivalului, care duce cu gândul la piesa trupei Phoenix, „La umbra marelui URSS”, este inspirat de un fus de lemn de 5 metri înălţime, sculptat de meşterul Pătru Godja Pupăză din Valea Stejarului. Acesta este realizat din frasin şi va fi montat în mijlocul podiumului pe care vor sta muzicienii festivalului, acesta la rândul său aflat în mijlocul unui ring de dans de 80 mp, situat la nivelul solului, pe o pajişte din Săpânţa. Pentru realizarea scenografiei evenimentului, organizatorii au primit 25 mc de lemn din Bistriţa-Năsăud. 900 mp de pânză albă vor fi trase dinspre fus pe deasupra pajiştii, ca un parasolar, pentru a ţine umbră. În jur vor fi amplasate mese pentru meşteşugari: cergi, ţoluri, cămăşi, opinci, zgărdane, măşti. Pentru organizare, Consiliul Judeţean a alocat şi a virat 20.000 lei.
Sâmbătă, 15 august şi duminică, 16 august, de la ora 15, vor începe atelierele de lucru cu meşteşugarii din sat. De la ora 17 vor începe activităţile pe scena de lângă fus, cu discursuri ale oficialităţilor, binecuvântarea părintelui paroh, un spectacol susţinut de elevi. Între orele 19 şi 21 va avea loc jocul satului, iar muzica pe scenă va continua până în jurul orei 23. La final, pe o altă pajişte, în ambele seri, se va aprinde un foc de tabără. Sâmbătă după-amiază, cap de afiş va fi Gheorghe Turda, iar duminică – Grupul Iza. Invitatul special al ediţiei va fi Mircea Florian, unul dintre iniţiatorii Cenaclului Flacăra, care în ultimii ani a promovat tulnicăresele din Ţara Moţilor. Tulnicăresele vor deschide, sâmbătă, festivalul, iar mai târziu va cânta Mircea Florian cu trei muzicieni din Satu Mare. Pentru vineri seară, în cazul în care scenografia va fi gata, se doreşte organizarea unui sfat al satului.
peter_hurley7Toată mâncarea provine din Săpânţa şi va fi gătită de socăciţele din sat; organizatorii au acceptat chiar să plătească mai mult decât la piaţă pentru doi porci, doar pentru ca aceştia să provină de la sătenii din Săpânţa. După cum a declarat Peter Hurley, cea mai mare problemă este legată de asigurarea energiei electrice pe pajişte; transformatorul de acolo nu face faţă, iar Electrica pregăteşte doi electrogeni, însă pentru aceştia organizatorii vor trebui să plătească 10.000 lei, adică jumătate din subvenţia de la Consiliul Judeţean. Există, totuşi, şi veşti bune: Institutul Cultural Român plăteşte o parte dintre artişti, cu suma totală de 8.000 lei. Peter Hurley se gândeşte chiar să facă un live web stream, adică, ajutându-se de cinci camere de luat vederi, să transmită în timp real, pe Internet, întregul festival. Asta, în primul rând cu gândul la săpânţenii plecaţi în străinătate, care şi-ar dori să participe la eveniment.
Cei care sunt în Maramureş şi vor să participe la festival, sunt invitaţi să sune la numerele de telefon: 0744-927789 (pentru cazare), 0758-088082 (pentru transport din Baia Mare). „Este o invitaţie la joc. Ideea principală e că, la sat, inima bate tare. Oricine vine acolo poate să confirme asta. Nu urmărim cantitate, ci vrem să ajungem la oamenii care caută ceva specific, ceva autentic. Suntem convinşi că cei care ajung acolo şi ştiu ce vor se vor simţi răsplătiţi”, a declarat Peter Hurley.
Atât prefectul, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean i-au mulţumit lui Peter Hurley pentru implicare şi pentru promovarea tradiţiilor româneşti autentice. Anton Rohian i-a sugerat, însă, să organizeze festivalul cu prilejul unei alte sărbători, nu de Sfântă Mărie, când „foarte multe soţii, mame şi fiice din Maramureş îşi sărbătoresc onomastica”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.