Târnosirea bisericii din Boiu Mare – eveniment unic în viaţa satului

0
2586

În ciuda unei ploi de toamnă dese şi mărunte, târnosirea bisericii din Parohia Boiu Mare, Protopopiatul Chioar, marea sărbătoare a satului de la marginea judeţului, a decurs normal. Lume multă, venită din multele sate din jur, atât din Chioar, cât şi din Ţara Lăpuşului, ba şi din Ţara Maramureşului şi din Sălaj, toţi îmbrăcaţi în straiele cele mai frumoase, s-a adunat în biserică şi în jurul ei, pentru a asista la evenimentul creştinesc, irepetabil, care este târnosirea unei biserici şi a se ruga împreună cu soborul şi credincioşii.
IMG_0725Dacă o biserică se resfinţeşte după efectuarea unor lucrări de reparaţii sau reînnoire, târnosirea se petrece doar o singură dată în existenţa sfântului locaş, pentru că atunci se sfinţeşte Sfântul Altar, prin punerea Sfintelor Moaşte de Mucenici în piciorul Sfintei Mese şi a Sfintelor Icoane ale celor patru Evanghelişti în cele patru colţuri ale Acesteia, precum şi a documentului care atestă rânduiala îndeplinită. Acest lucru se face pentru sute de ani, pentru vecie chiar, de Ierarh, şi nimeni nu mai are voie să ridice sigiliile de ceară puse peste aceste lucruri Sfinte, decât atunci când în situaţii de forţă majoră se impune rezidirea Sfintei Mese, situaţie foarte rar întâlnită. Prin punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Sfintelor Icoane ale celor patru Evanghelişti şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, Sfânta Masă devine locul cel mai Sfânt din întreaga biserică, şi de pe pământ, iar la Sfânta Masă au acces doar sacerdoţii. Credincioşii de rând, mai ales femeile, se pot închina la Sfânta Masă din Sfântul Altar, fără a merge prin faţa Ei, lucru ştiut de creştinii ortodocşi, doar în ziua târnosirii. Despre aceste lucruri le-a vorbit credincioşilor PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a explica celor prezenţi semnificaţia acestei Sfinte Slujbe sfinţitoare. Slujba Târnosirii a fost oficiată de PS Justin Sigheteanul, care s-a rugat în genunchi, după rânduială, împreună cu întreg soborul de peste 30 de preoţi şi diaconi. Biserica a primit trei hramuri ocrotitoare: Duminica Tuturor Sfinţilor, Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Construirea bisericii din Boiu Mare s-a făcut între anii 1992 şi 1994, urmată de pictarea ei în tehnică frescă de către Marius Cioran, confecţionarea Iconostasului, a mobilierului, introducerea încălzirii centrale prin pardoseală, acoperirea cu tablă zincată. În ultimii doi ani, s-a finalizat pictura, s-a confecţionat mobilierul din Sfântul Altar, a fost zidită Sfânta Masă şi proscomidiarul, s-a finalizat pictura, s-a izolat termic şi s-a revopsit partea exterioară, s-au placat interiorul şi scările de acces cu gresie, s-a montat o nouă tâmplărie cu geamuri termopan, s-a realizat împrejmuirea cu gard metalic. Merită pomenit efortul prim-epitropilor Gavril Nove şi Călin Satmari, alături de cel al preoţilor parohi.
IMG_0821Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată în biserică, de PS Justin Sigheteanul, în fruntea marelui sobor de preoţi şi diaconi şi urmărită de mulţimea de credincioşi veniţi pentru acest eveniment. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de cântăreţi ASCOR, conduşi de Vlad Verdeş. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Ioan George Krauciuc.
În cuvântul de învăţătură, PS Justin Sigheteanul le-a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, a pildei semănătorului şi a celor patru seminţe care cad în locuri diferite, prielnice şi neprielnice, sămânţa fiind „cuvântul lui Dumnezeu”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ionuţ Bârle a fost distins cu titlul de iconom stavrofor. Primarul Gavril Pop, preotul ctitor Emil Hosu şi binefăcătorii care s-au remarcat de-a lungul anilor au primit diplome de vrednicie.
Târnosirea bisericii din Boiu Mare a trecut, iar cei care i-au fost martori vor povesti peste ani şi ani urmaşilor despre acest mare eveniment din viaţa satului lor, petrecut într-o zi ploioasă, dar plină de lumină în sufletele credincioşilor. O zi de neuitat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.