Deputatul Todoran: Domnule ministru, salvaţi casa George Pop de Băseşti! (P)

0
234

Deputatul Adrian Todoran îi atrage atenţia ministrului Culturii asupra pericolului în care se află clădirea casei memoriale a marelui om politic George Pop de Băseşti. Parlamentarul maramureşean a depus o interpelare, prin care îi solicită ministrului Lucian Romaşcanu identificarea resurselor financiare şi alocarea fondurilor necesare reabilitării unuia dintre edificiile simbol legate de Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

„Se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, iar anul viitor, întreaga naţiune va sărbători Centenarul. Din respect faţă de cei care şi-au sacrificat tot ce au avut pentru realizarea unui ideal vechi de generaţii, avem datoria să preţuim casele memoriale. A trecut un veac zbuciumat şi poate unii au uitat de cei care au purtat responsabilitatea actului Unirii. George Pop de Băseşti nu a fost întâmplător desemnat preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia, l-a recomandat o activitate intensă, dusă pe plan politic, pentru drepturile românilor din Transilvania şi Ungaria. În casa lui George Pop din localitatea Băseşti s-au consfătuit: Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Vasile Lucaciu, Ioan Raţiu, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, consilieri regali, prim-miniştri, preşedinţi de partide… Acolo s-a constituit Guvernul provizoriu al Ardealului. Acolo s-au pus bazele Marii Uniri.
Acum, casa ce a adunat mai mulţi demnitari decât oricare alta din Ardeal este pe cale să ajungă o ruină. Clădirea a fost transformată de comunişti în sediu CAP, subsolul depozitând pentru o vreme îngrăşăminte chimice.
În repetate rânduri, Ministerul Culturii a avut în vedere edificiul respectiv pentru reabilitare, însă fondurile promise nu s-au alocat. Foşti miniştri ai Culturii, cum ar fi Daniel Constantin Barbu sau Ionuţ Vulpescu, au făcut demersuri pentru includerea Casei Memoriale George Pop de Băseşti pe lista de investiţii, fapt pentru care s-a elaborat documentaţia necesară avizării şi s-a realizat proiectul tehnic. Iar aici s-a oprit totul, construcţia, veche de peste 130 de ani, degradându-se foarte tare.
Ne aflăm în ceasul al 12-lea. Este ultima şansă pe care o putem acorda pentru ca în 1 Decembrie 2018, la sărbătorirea centenarului Unirii, casa memorială a celui ce a prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia să fie repusă între edificiile de valoare ale istoriei noastre. Domnule ministru Lucian Romaşcanu, din respect faţă de naţiunea română şi istoria sa, vă rog să aveţi în vedere alocarea de urgenţă a sumelor necesare reabilitării Casei Memoriale George Pop de Băseşti”, este mesajul transmis ministrului de către deputatul Adrian Todoran.
Ioan Călăuz, primarul comunei Băseşti, afirmă că pentru reabilitarea construcţiei, în suprafaţă de aproape 2.000 mp, este nevoie de aproximativ 400.000 euro.
Cătălin MAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.