In Memoriam IULIU MANIU (8 ianuarie 1873-5 februarie 1953, Sighet)

0
560

Aşa s-a intitulat concursul de istorie organizat zilele trecute de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Tema: Viaţa şi activitatea marelui om politic Iuliu Maniu la aniversarea a 145 de ani de la naştere (8 ianuarie 1873) şi comemorarea a 65 de ani de la moarte (5 februarie 1953). Au participat echipajele de elevi de la Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă” şi de la Liceul ,,Regele Ferdinand” cu prezentări privind rolul lui Iuliu Maniu în viaţa politică interbelică, raporturile cu Regele Carol al II-lea, opoziţia faţă de instaurarea regimului comunist, procesul de tip stalinist în care a fost implicat în toamna anului 1947, situaţia dramatică în care se găseşte în prezent casa familiei Maniu de la Bădăcin (Sălaj).
Format din prof. Mariana Şuştic, muzeograf, Andrea Dobeş (istoric- Memorial) şi Alin Pralea, muzeograf (Muzeul Maramureşului), juriul a acordat 3 premii: Premiul I, Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă”: Tivadar Maria Simona, Grigor Anamaria-Ioana, Mihalca Sandra Maria, Simion Andreea Raluca, Ilieş Dragoş Ionuţ. Profesor coordonator: Marius Voinaghi; Tot Premiul I a obţinut echipajul de la acelaşi Colegiu, format din elevii Hotea Manuela, Apostol Luminiţa, Ungur Roxana, Bledea Sebastian, Strimbei Thomas, profesor coordonator: Claudia Dura; Premiul II – Liceul ,,Regele Ferdinand”: Corneştean Anca şi Mariş Oana, profesori coordonatori Ovidiu Sechel şi Horaţiu Vescan.
S-a urmărit acurateţea informaţiilor prezentate, respectarea ordinii cronologice, încadrarea în tema propusă, originalitatea şi calitatea tehnică a prezentării, precum şi corectitudinea răspunsurilor concurenţilor la întrebările juriului.
Premiile au constat în cărţi de analiză a regimului comunist şi de memorialistică a detenţiei, editate de Fundaţia Academia Civică.
Acest concurs face parte din suita de evenimente grupate sub genericul Generaţia Unirii exterminată în Gulag pe care Memorialul Sighet le organizează în 2018, anul Centenarului Marii Uniri.

Iuliu Maniu evocat şi de fruntaşii ţărănişti din România

Evocarea marelui om politic Iuliu Maniu – de la al cărui deces se împlinesc, azi, 65 de ani – a reunit la Sighetu Marmaţiei numeroase personalităţi, din Maramureş şi din ţară.
Sâmbătă, bunăoară, în organizarea PNŢ “Ma­niu-Mihalache” şi Asociaţiei “Acţiunea Transilvania Iuliu Maniu”, peste o sută de personalităţi din judeţ şi din ţară au participat la parastasul oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu Protopopul greco-catolic de Sighet, pr. Vasile Iusco, la Memorial Sighet, în celula în care artizanul Marii Uniri şi-a găsit sfârşitul în noaptea de 5 spre 6 februarie, 1953.
În sala de Consiliu a Primăriei Sighetu Marmaţiei, a urmat simpozionul dedicat marelui om politic. Printre vorbitori s-au numărat liderii Gheorghe Şiman şi Mihai Grigoriu, Ion-Andrei Gherasim, Victor Ciorbea, Cristian Anghel, Terezia Filip ş.a.
La Cenotaful din Cimitirul Săracilor, unde se odihneşte Iuliu Maniu într-un mormânt necunoscut, s-a oficiat un parastas în memoria martirilor neamului, s-au depus coroane de flori la troiţele ridicate în memoria lui Iuliu Maniu şi a Brătienilor. Participanţii au fost apoi poftiţi la masa de pomană şi serviţi cu ţuică şi sărmăluţe pregătite de câteva gospodine din zonă.
Ieri, duminică, o acţiune asemănătoare a fost organizată la Sighetu Marmaţiei şi de PNŢCD. Alături de participanţi au fost reşedinţele PNŢCD Maramureş, Doru Ioan Dăncuş şi preşedintele Aurelian Pavelescu, prezent în Maramureş, zilele acestea, pentru a participa la evenimentele care marchează comemorarea marelui om politic, Iuliu Maniu. Oficiile de gazdă le-a făcut consilierul judeţean Gheorghe Mihai Bârlea, membru al Fundaţiei Academia Civică, fost director al Memorialului şi un apropiat al fondatorilor acestuia: Ana Blandiana şi Romulus Rusan. A urmat evocarea personalităţii celui omagiat şi comemorat. S-au depus coroane de flori la Cimitirul Săracilor (parte componentă a Memorialului Sighet).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.