Replică • Poziţia Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş cu privire la catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

0
284

Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a aflat mai întâi din presă şi apoi a luat act de decizia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului de a resfinţi catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Baia Mare. Resfinţirea, a treia oară a acestui locaş de cult, de când se află în posesia Bisericii Ortodoxe Române, concretizată în data de 19 august 2018, ne obligă să amintim oamenilor de bunăvoinţă că istoria nu poate fi falsificată atâta timp cât cineva este interesat să cunoască adevărul.

Biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, a fost construită între anii 1905-1911, de credincioşii greco-catolici din oraşul Baia Mare, aportul cel mai însemnat aducându-l vrednicul de pomenire, preotul canonic Alexandru Breban, care era şi păstorul comunităţii greco-catolice. În data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, biserica este ridicată la rangul de catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul Dr. Alexandru Rusu, de unde a păstorit credincioşii greco-catolici din Maramureş până în anul 1948 când a fost arestat de către autorităţile regimului comunist nou instalat în România.
Catedrala a fost confiscată şi dată Bisericii Ortodoxe Române, episcopul închis iar credincioşii obligaţi să treacă la Biserica Ortodoxă. Odată cu evenimentele din Decembrie 1989 Episcopia Greco-Catolică de Maramureş îşi redobândeşte dreptul la libertate şi face toate demersurile necesare şi legale pentru a reintra în posesia propriei catedrale. Din păcate nici Statul Român, care a condamnat oficial regimul comunist, nu a contribuit la reglementarea situaţiei juridice a lăcaşurilor de cult confiscate de regimul comunist, lăsând întregul demers la latitudinea Bisericii Ortodoxe.
Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a reluat iniţiativa deschiderii unui dialog şi a trimis Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului scrisoarea nr. 511/06.06.2017, însă a rămas până astăzi fără nici un răspuns. Este de neînţeles cum Episcopia Ortodoxă nu doreşte nici astăzi să colaboreze şi să îşi aducă aportul la repararea abuzurilor săvârşite de către regimul comunist. Deşi Episcopia Ortodoxă a început şi aproape finalizat construcţia unei noi şi impunătoare catedrale, aceasta continuă şi astăzi să se raporteze la vechea catedrală ca la o moştenire proprie, încercând să falsifice istoria prin omisiune, deşi catedrala Adormirea Maicii Domnului este singura din cele cinci catedrale confiscate de regimul comunist neretrocedată Bisericii Greco-Catolice.
Drumul deschis de dialogul ecumenic presupune o apropiere a confesiunilor creştine, fapt atât de concret şi vizibil în Europa Occidentală unde Biserica Catolică a oferit Bisericii Ortodoxe Române multe lăcaşuri de cult, unele în proprietate, altele în folosinţă. Ceea ce se întâmplă în Maramureş este ofensator, nedrept şi fără spirit creştin.
Anul Centenar ne aminteşte de jertfa înaintaşilor care au înfăptuit România modernă şi de datoriile pe care le avem faţă de perpetuarea memoriei lor. Mulţi dintre aceştia au murit în închisori printre care şi Episcopul Dr. Alexandru Rusu care îşi aşteaptă Învierea de Apoi în cimitirul închisorii din Gherla unde a şi murit în data de 9 mai 1963. Spiritul României moderne, la care au visat înaintaşii noştri şi pe care trebuie şi noi să îl menţinem viu, ,,o Românie Mare, întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului său”, după cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, se cultivă şi prin repararea nedreptăţilor suferite de credincioşii greco-catolici până astăzi.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului face parte din memoria colectivă a credincioşilor greco-catolici, rămâne pe mai departe un simbol al istoriei noastre zbuciumate şi un martor tăcut al aşteptărilor Episcopiei noastre şi a dreptăţii lui Dumnezeu. Dacă aceştia vor tăcea, pietrele vor striga. (Lc. 19.40).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.