Respect și recunoștință față de strămoși

0
74

Ziua de 30 ianuarie este sărbătoare creștină: Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ion Gură de Aur.
În satul meu, Costeni, într-o familie de țărani s-au născut 3 prunci, botezați cu numele de Vasile, Grigore și Ion, născuți în perioada anilor 1904-1908.
Tatăl lor, Simion Hereș, născut în 1978, din cauza sărăciei a plecat cu alți 6 consăteni în America, iar pruncii au rămas în grija mamei lor, Maria.
Simion nu a uitat de familie, a trimis bani nevestei care a cumpărat pământ, dar nu a neglijat nici educația și școlirea copiilor.
Vasile Hereș a ajuns preot, Ion Hereș (bunicul meu) și Grigore Hereș au trudit pe pământul strămoșesc.
Simion Hereș (străbunicul meu) a revenit pe pământul natal, după 25 de ani, când pruncii, care aveau sub 10 ani când a plecat, erau oameni la casele lor, căsătoriți și, la rândul lor, cu copii.
A mai trăit 2 ani, în anul 1935 trecând la Domnul.
Soarta cea mai grea a avut-o bunicul meu („tata bun” după cum se spune în satul nostru), Ioan, care a plecat la război, a fost luat prizonier și a stat 7 ani în Siberia, acasă rămânând nevasta lui Raveca („mama bună”) și doi copii: Maria (mama mea) și Viorel.
Preotul Vasile, din Berința, a avut 3 copii: Gheorghe – arhitect în Iași, Simion – medic veterinar și Vasile – medic stomatolog.
Grigore a rămas în sat, având un fiu, pe Todor, trecut și el la Domnul.
Petru Hereș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.