Ne conectăm mai bine, “mai turistic”, de Bistriţa-Năsăud?!?

1
2348

Teoretic, Maramureşul are puţine cone­xiuni de legătură cu judeţul vecin Bistriţa-Năsăud. Avem la Săcel acel DN 17C spre Romuli, paralel cu calea ferată de legendă Salva-Vişeu.
De o vreme, autorităţile judeţene şi cele din comuna Suciu au mai făcut două legături. Unul e un interjudeţean, Drumul Unirii de la Suciu de Sus la Agrieş, celălalt e făcut loco, din sătucul Larga spre Molişet.
Între timp însă, se des­chid încet alte cone­xiuni spre vecini. Una e făcută de oraşul Săliştea de Sus de pe Valea Izei, care modernizând ruta Valea Bulesei, a constatat că acel drum va ieşi, până la urmă, spre Romuli, în Bistriţa! “Am terminat pe acea rută regularizări ale văii, urmează canalizare, apoi asfaltăm şi facem piste de biciclete”, ne spune primarul Ştefan Iuga. El confirmă că da, se va putea ieşi spre judeţul vecin. Dar o luptă mai aspră duce oraşul vecin, Dragomireşti. Care are documentaţii de cerere a drumului de la silvici încă din 2017! “Nu vreau să mă antepronunţ, dar am trecut de ce e mai greu. O adevărată epopee are drumul acesta. A trecut prin avize de la Consiliul Local la Ocolul Silvic, Direcţia Silvică, Regia Pădurilor, Ministerul Apelor, al Finanţelor. Al Dezvoltării, acum e la Ministerul Justiţiei după care pleacă la secretariatul general al Guvernului. Am speranţe că am putea primi anul acesta documentaţiile!”, ne spune primarul oraşului Dragomireşti, Vasile Ţiplea. E vorba de ruta legendară a Baicului, ca­lea partizanilor, un drum de 17,4 kilometri care deserveşte… 30% din populaţia oraşului! De reţinut, ca o ironie, drumul forestier pleacă din centru, pe asfalt, din DJ 186, spre munte… Evident, există proiect de reabilitare fă­cut şi într-un final, dacă de la o anume intersecţie o iei înainte, nu în dreapta spre Ţibleş, ieşi…în judeţul Bistriţa-Năsăud, spre comuna Telciu. În paranteză spus, e ruta pe care astă-vară era scandalul cu turiştii străini 4×4 ce abuzau drumurile… era vorba fix de această posibilă şi probabilă legătură cu judeţul vecin. Ne-o confirmă şeful Ocolului Silvic Dra­gomireşti, Pavel Horj: “Sigur, ăla e. N-ar trebui acceptat, nici măcar pe bani, îmi amintesc atunci când eram şef al Direcţiei şi au insistat autorităţile judeţene să acceptăm un raliu de camioane 4×4… ne-au distrus la drumuri de am lucrat ani pe ele. Cât despre ruta de Baicu, da, atât noi, cât şi primăria do­rim transferul, doar că s-au tot schimbat regulile, au mai trebuit paşi, documentaţii. Până la urmă, drumul va aparţine oraşului”. Cu un drum, ne confirmă că zona geme de sălbăticiuni, un adevărat paradis al animalelor sălbatice, cu sumedenie de urşi, cu puţini mistreţi, de asemenea lupi, râs, cervide, dar şi deja periculoşii şacali, foarte abili şi perfect adaptaţi, lupul fiindu-le singurul duşman natural serios. Pe de altă parte, traseul ţipă a rută turistică şi a dezvoltare, atât datorită vecinătăţii cu judeţul ve­cin cât şi cu munţii Ţibleş.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.